Кои се најчитаните книги на светот?

Книгата е нешто кое може да го промени вашиот живот и да ве однесе во еден поинаков свет. Без оглед на тоа дали сакате да фантазирате или сакате некој реалистичен роман, за секого има совршена книга. Библиотеката „Св. Климент Охридски“ – Битола располага со...

Најскандалозните наслови на 20 век

Има нешто во човековата природа што прави да се вклучи „црвеното светло“ кога ќе слушнеме дека нешто е забрането. Самиот факт дека одредена работа е скандалозна или шокантна, а особено тоа што некој решил нешто да забрани – е доволно да нѐ заинтригира и да ни ја...

Иво Андриќ – 60 години од Нобеловата награда посветена на библиотеките

Иво Андриќ(1892 -1975) е роден во Долац, покрај Травник–Босна и Херцеговина. Основно училиште завршил во Вишеград, а гимназија во Сараево. Студирал во Загреб, па во Краков и Грац, каде што и докторирал. „Тој е писател со силна имагинација, а истовремено и одличен...

Библиотектите низ светот во служба на народот

Библиотеките се суштински дел од нашата социјална инфраструктура. Тие го поттикнуваат ангажманот на заедницата и социјалните услуги, а тоа значи дека тие природно придонесуваат за целите кои се фокусирани на луѓето.  Библиотеките ширум светот ја пренаменија...

Фантазија и хорор: 10 книги кои ги препорачуваме за бррр и ваууууу

Овој пат НУУБ „Св. Климент Охридски“-Битола Ви препорачува наслови кои одат кон подруги крајности. За сите љубители на фантазијата и хорор книгите ние им ги препорачуваме следниве наслови. Се надеваме дека ќе бидат доволно бррр и доволно вауууу за ваш вкус. Уживајте...