Читање и разговор за книга придонесува да се биде „Смирен – спасен“

Во рамки на програмата за психосоцијалната подршка НУ Универзитетска библиотека „Св.Климент Охридски“ - Битола, во соработка со Здружението на дијабетичари на општина Битола започна со нова активност преку дружење со книга под мотото „Смирен-Спасен". Во пријатна...

Полска на полици во дневна соба – препораки за читање

„Понекогаш читам книга од Кина и препознавам нешто многу лично што ме трога. Тоа е чудо за мене. Има нешто во нашето колективно несвесно што создава литература“ – Олга Токарчук Почитувани читатели, НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола Ви ги препорачува новите наслови...

Полска на полици во дневна соба – препораки за читање

„Понекогаш читам книга од Кина и препознавам нешто многу лично што ме трога. Тоа е чудо за мене. Има нешто во нашето колективно несвесно што создава литература“ – Олга Токарчук Почитувани читатели, НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола Ви ги препорачува новите наслови...

Полска полица – книги од полски автори на полиците

Во посета на НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола беше амбасадорот на Република Полска во Скопје Кшиштоф Гжелчик во рамки на проектот „Полска полица – книги од полски автори на полиците од македонските библиотеки“. Амбасадорот Гжелчик придружуван од сопругата Јоланта...

Везење на приказни – ткаење на мудрост

Во НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола се одржа прекрасна креативна работилница со претставници од Здружението на дијабетичари на општина Битола во соработка со претставници од Здружението за уметнички ракотворби од Битола. Оваа работилница беше во склоп на проектот...

Магичните празници во библиотеката

Уште една година е зад нас, многу часови и денови поминати со вас драги наши читатели. Оваа година за вас направивме нов простор кој треба да ве инспирира да бидете дел од волшебниот свет на книгата. Дневна соба на градот е вашето место за дружење со пријатели, со...

Закити се со книга

Закити се со книга - работилница за сите возрасти- По повод Патрониот празник на Библиотеката воведуваме нови креативни програми за сите возрасти. На покана од библиотеката Ромина Милетиќ, дизајнер на ентериери од „Арт корнер“ Студио за дизајн одржа работилница...

Активности со учениците од ООУ „Св. Кирил и Методиј“ – Битола

Нашата библиотека цела оваа недела ја посветети на децата и реализира низа активности, во кој акцент се стави на другарувањето со книгата и правото на децата за пристап на информации и подобро образование. На 23.11.2023 нашата библиотека ја посетија учениците од второ...

Патување низ Библиотеката

Денес нашата библиотека ја посетија учениците од III-2 и III-3 одделение од ООУ „Ѓорѓи Сугарев“ - Битола со наставничките Наташа Алабаковска Апчевска и Роза Георгиевска.Посетата ја започнавме со посета на детскиот оддел, потоа го разгледавме музејот. Учениците имаа...

БИДЕТЕ ДЕЛ ОД „ОТВОРЕНА КНИГА“

Ученици и „Литературниот клуб“ од СОУ„Таки Даскало“ –Битола под менторство на професорките Билјана Исијанин и Николина Поповска иницираат проект „Отворени книги“. Проектот ќе се реализира во соработка и просториите на НУ Универзитетска библиотека„Св.Климент...