Австриска библиотека

Австрискиот амбасадор Мартин Памер во посета на Библиотеката

Директорот на Националната установа Универзитетска библиотека „Св.Климент Охридски“ - Битола м-р Бојан Стефановски, оствари средба со австрискиот амбасадор, Н.Е. м-р Мартин Памер, кој гостува во Битола, по повод отворањето на 44 издание на ИФФК „Браќа Манаки“. Во...

Лектири на германски јазик -читање и разбирање

На покана на Австриската библиотека од Битола на ден 12.05.2022 година, во НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола, се одржа работилница со љубители на германскиот јазик, слушатели од Центарот за германски јазик „Илиеви“ и ученици од средните училишта „Таки Даскало“ и...

Работилница на Австриската библиотека од Битола

На покана на Австриската библиотека од Битола на ден 1.11.2022 година, во НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола, се одржа меѓу училишна работилница на која учествуваа ученици од две основни училишта од Битола, OОУ "Елпида Караманди" под раководсво на м-р Билјана...

Австриската библиотека организира online литературно читање за ученици од основното училиште „Елпида Караманди“ – Битола

Австриската библиотека во Битола организира литературно читање за ученици од Основното училиште „Елпида Караманди“ Битола. Поканата за учество во настанот ја прифати Билјана Митковска проф. по германски јазик која што ги органзира учениците кои го изучуваат...

Австриската библиотека организира online литературно читање за ученици од основното училиште „Гоце Делчев“ – Битола

Австриската библиотека во Битола организира литературно читање  за ученици од Основното училиште „Гоце Делчев“ Битола. Поканата за учество во настанот ја прифати Елена Милевска проф. по германски јазик која што ги органзира учениците кои го изучуваат германскиот јазик...

Промоција на книгата „Д-А-Х-Л- Концептот по германски јазик како странски јазик“

Универзитет „Св.Климент Охридски“ - БитолаФакултет за администрација и менаџмент на информациски системи - БитолаПОКАНА ЗА ПРОМОЦИЈА НА КНИГАТА„Д-А-Х-Л- Концептот по германски јазик како странски јазик“ - автор доц.д-р Валентина Илиева.20.09.2012 година (четврток) во...

Повторно отворена Австриската библиотека во Битола

На 20 септември 2012 беше потпишана спогодбата за соработка помеѓу Сојузното министерство за европски и меѓународни работи на Република Австрија и Националната институција Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ Битола за трајно користење на донираните книги...

Посета на студентите од Педагошки факултет – Германски јазик и книжевност од Битола

Студентите ид 1 и 4 година,  професорките доц.д-р Валентина Илиева и   проф. д-р Јаготка Стрезовска  при Педагошкиот факултет -  Германски јазик и книжевност - Битола на ден 27.09.2012 година ја посетија Библиотеката.Посетата беше искористена за запознавање на...

Проекција на филмот на Michael Pfeifenberger

четврток на 25.04.2013 во 18.30 часотво Салата за промоции воНУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битоласо воведен збор одН. Е. Dr. Thomas-Michael BaierАмбасадор на Р.Австрија во Р....

Музиката во Австрија

Амбасадорот на Република Австријаво Република МакедонијаН. Е. д-р Томас-Михаел Баер ќе одржи предавање „ Музиката во Австрија “(предавање на германски јазик за студентите) петок на 26.04.2013 во 10.00 часотна Педагошкиот факултет -...