Книги чиј наслов ќе ве насмее

Започнете го денот со убава насмевка и добра книга. Ние ви нудиме книги кои ќе го задоволат  сечиј вкус. Пополнете го вашето слободно време со големиот избор на книги од нашата библиотека и уживајте. 1. Стогодишникот кој скокна низ прозорец и исчезна- Јонасон,...

5 писателки за кои можеби не сте знаеле дека се жени!

Во книжевниот свет, отсекогаш било нормално за жените да пишуваат под машки псевдоними за воопшто да можат да ги издадат своите книги и да бидат сфатени сериозно. Овој тренд најрано е забележан во 19 век. Жените ретко се изложувале на ризикот да бидат одбиени затоа...

Дали знаете што е библиосмија (bibliosmia) ?

Драги читатели и љубители на добрата книга, верувам дека секој од Вас, барем еднаш во животот посегнал и ја помирисал книгата што ја држи во своите раце, без разлика дали таа е стара или нова. Дали знаевте дека мирисот што произлегува кога отворате книга има име? Да,...

Награди за најуспешни книжевни дела

Авторите Ангелина Бановиќ-Марковска, Ристо Василевски, Јагода Михајловска-Георгиева, Васил Мукаетов и Љерка Тот-Наумова се годинешниве добитници на престижните награди на Друштвото на писателите на Македонија за најуспешни книжевни дела во 2017. Наградата “Стале...

ДВОЈНА ДОБИТНИЧКА НА БУКЕРОВАТА НАГРАДА ЗА ЛИТЕРАТУРА

Маргарет Aтвуд(1939), по втор пат е добитничка на Букерова награда за литература за 2019 година за романот „Тестаменти“. Престижната награда за прв пат во историјата, невообичаено,  ја добиваат рамноправно два автори(заедно со британката Бернардине Еваристо,...