Национална установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола

 

 

Настани

 

Посета на библиотеката Салаборса во Болоња, Италија

Посета на библиотеката Салаборса во Болоња, Италија

Библиотекарката Фатма Бајрам Аземовска, докторанд на Педагошкиот факултет при Универзитетот „Св. Климент Охридски“ – Битола, на насоката Образовни системи, веќе 14 години работи како библиотекарка во НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола, а од 2020 година е раководител...

Кафе и книги со наши локални писатели

Кафе и книги со наши локални писатели

Нема поубаво од тоа да живееш во град во кој пишаниот збор го негуваат голем број наши сограѓани. Секоја книга која доаѓа во нашиот роднокраен оддел е вистинско богатство за нашиот град и нашата библиотека. Затоа, ние повторно и оваа година ве запознаваме со голем...

Информации:

 

Начини на пребарување на книги

  • Пребарување книги на WEB страната на Библиотеката преку COBISS+ платформата;
  • Користење на online сервисот Мојот COBISS (Мојата библиотека);
  • Пребарување и резервација на книги преку мобилната апликација mCOBISS, достапна за Android и IOS оперативните системи

 

Историја на библиотеката

Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Битола е составена од два функционално поврзани објекти кои претставуват една целина.

Услуги кои ги нудиме

  • Годишна членска карта
  • Општи информации за Библиотеката, условите за користење, фондовите и услугите;
  • Упатување при користењето на каталозите (каталози со картончиња и автоматизиран каталог OPAC);
  • Упатување при користење на секундарни извори на информации (индекси, библиографии и сл.);
  • Библиографски пребарувања за определени теми од различни области преку печатени и електронски извори на информации.

Зачленување

Членската карта важи само со личен документ. Книги се позајмуваат лично само со членска карта. За изгубена членска карта се известува Библиотеката. Книгите се позајмуваат за рок од 10 дена. Овој рок се продолжува само еднаш. За загубена книга корисникот е должен да врати иста таква или да плати соодветен надомест.

Броевите зборуваат за нас

 

Годишна чланарина и зачленување .

Дигитална библиотека