Национална установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола

 

 

Настани

 

РЕВИЗИЈА 2024!

РЕВИЗИЈА 2024!

Почитувани корисници и драги читатели! Ве известуваме дека НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола започна со ревизија на библиотечниот фонд од Магацин III и IV формат, тековен број од 1-3500. Од 30.05.2024-04.06.2024 нема да може да се позајмува од овој опсег, туку само...

Промовирана книгата со раскази за дијабетес Слатки-горчини

Промовирана книгата со раскази за дијабетес Слатки-горчини

НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола и Здружението на дијабетичари од општина Битола денес ја промовираа книгата „Слатки горчини“. Оваа книга претставува уникатна збирка на лични приказни,искуства и совети од индивидуи кои се соочуваат со предизвиците на дијабетесот....

Информации:

 

Начини на пребарување на книги

  • Пребарување книги на WEB страната на Библиотеката преку COBISS+ платформата;
  • Користење на online сервисот Мојот COBISS (Мојата библиотека);
  • Пребарување и резервација на книги преку мобилната апликација mCOBISS, достапна за Android и IOS оперативните системи

 

Историја на библиотеката

Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Битола е составена од два функционално поврзани објекти кои претставуват една целина.

Услуги кои ги нудиме

  • Годишна членска карта
  • Општи информации за Библиотеката, условите за користење, фондовите и услугите;
  • Упатување при користењето на каталозите (каталози со картончиња и автоматизиран каталог OPAC);
  • Упатување при користење на секундарни извори на информации (индекси, библиографии и сл.);
  • Библиографски пребарувања за определени теми од различни области преку печатени и електронски извори на информации.

Зачленување

Членската карта важи само со личен документ. Книги се позајмуваат лично само со членска карта. За изгубена членска карта се известува Библиотеката. Книгите се позајмуваат за рок од 10 дена. Овој рок се продолжува само еднаш. За загубена книга корисникот е должен да врати иста таква или да плати соодветен надомест.

Броевите зборуваат за нас

 

Годишна чланарина и зачленување .

Дигитална библиотека