Национална установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола

 

 

Настани

 

Учениците од ПОУ„Коле Канински“- Буково и Поешево во Библиотека

Учениците од ПОУ„Коле Канински“- Буково и Поешево во Библиотека

На 28.11.2022 година во посета на нашата библиотека беа учениците од прво до петто одделение од ПОУ„Коле Канински“- Поешево со наставничките Мери Талевска-Стефановска и Магдалена Стоилковиќ и учениците од ПОУ„Коле Канински“- Буково со наставничките Санела Никодиноска,...

Награди за учесниците на литературниот и ликовен конкурс

Награди за учесниците на литературниот и ликовен конкурс

Почитувани, Ви благодариме за големиот интерес по повод литературниот и ликовен конкурс на тема „Буквите наши за мисли неискажани“. Наградени ученици на ликовниот конкурс се следниве ученици; - Ана Настовска, прва награда за ученици од 1 до 5 одделение - Дамјан...

Поклон од учениците од V одд. од ООУ „Тодор Ангелевски“ – Битола

Поклон од учениците од V одд. од ООУ „Тодор Ангелевски“ – Битола

Денес нашата библиотека ја посетија учениците од V одделение ООУ „Тодор Ангелевски“ - Битола со наставничката Слаџана Бојаџиева. Тие не изненадија со прекрасен поклон, постер коj што го изработиле за нас. Учениците имаа можност од библиотекарката да слушнат и да се...

Информации:

 

Начини на пребарување на книги

  • Пребарување книги на WEB страната на Библиотеката преку COBISS+ платформата;
  • Користење на online сервисот Мојот COBISS (Мојата библиотека);
  • Пребарување и резервација на книги преку мобилната апликација mCOBISS, достапна за Android и IOS оперативните системи

 

Историја на библиотеката

Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Битола е составена од два функционално поврзани објекти кои претставуват една целина.

Услуги кои ги нудиме

  • Годишна членска карта
  • Општи информации за Библиотеката, условите за користење, фондовите и услугите;
  • Упатување при користењето на каталозите (каталози со картончиња и автоматизиран каталог OPAC);
  • Упатување при користење на секундарни извори на информации (индекси, библиографии и сл.);
  • Библиографски пребарувања за определени теми од различни области преку печатени и електронски извори на информации.

Зачленување

Членската карта важи само со личен документ. Книги се позајмуваат лично само со членска карта. За изгубена членска карта се известува Библиотеката. Книгите се позајмуваат за рок од 10 дена. Овој рок се продолжува само еднаш. За загубена книга корисникот е должен да врати иста таква или да плати соодветен надомест.

Броевите зборуваат за нас

 

Годишна чланарина и зачленување .

Дигитална библиотека