Национална установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола

 

 

Настани

 

Покана за гостувањето на познатиот поет Стефан Симиќ од Србија

Покана за гостувањето на познатиот поет Стефан Симиќ од Србија

Покана за настанот на ден 18.05.2024 година (сабота) со почеток во 18 часот во просториите на Библиотеката. Гостува познатиот поет Стефан Симиќ од Србија.  Симиќ е роден во Параќин, а студирал социологија на Филозофскиот факултет во Белград. Има три книги и тоа за...

Посета на библиотеката Салаборса во Болоња, Италија

Посета на библиотеката Салаборса во Болоња, Италија

Библиотекарката Фатма Бајрам Аземовска, докторанд на Педагошкиот факултет при Универзитетот „Св. Климент Охридски“ – Битола, на насоката Образовни системи, веќе 14 години работи како библиотекарка во НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола, а од 2020 година е раководител...

Информации:

 

Начини на пребарување на книги

  • Пребарување книги на WEB страната на Библиотеката преку COBISS+ платформата;
  • Користење на online сервисот Мојот COBISS (Мојата библиотека);
  • Пребарување и резервација на книги преку мобилната апликација mCOBISS, достапна за Android и IOS оперативните системи

 

Историја на библиотеката

Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Битола е составена од два функционално поврзани објекти кои претставуват една целина.

Услуги кои ги нудиме

  • Годишна членска карта
  • Општи информации за Библиотеката, условите за користење, фондовите и услугите;
  • Упатување при користењето на каталозите (каталози со картончиња и автоматизиран каталог OPAC);
  • Упатување при користење на секундарни извори на информации (индекси, библиографии и сл.);
  • Библиографски пребарувања за определени теми од различни области преку печатени и електронски извори на информации.

Зачленување

Членската карта важи само со личен документ. Книги се позајмуваат лично само со членска карта. За изгубена членска карта се известува Библиотеката. Книгите се позајмуваат за рок од 10 дена. Овој рок се продолжува само еднаш. За загубена книга корисникот е должен да врати иста таква или да плати соодветен надомест.

Броевите зборуваат за нас

 

Годишна чланарина и зачленување .

Дигитална библиотека