Национална установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола

 

 

Настани

 

АКРЕДИТИРАН СЕМИНАР „МРЕЖНИ СИСТЕМИ НА БИБЛИОТЕКИТЕ“ – Организациони – програмски – електронски

АКРЕДИТИРАН СЕМИНАР „МРЕЖНИ СИСТЕМИ НА БИБЛИОТЕКИТЕ“ – Организациони – програмски – електронски

Овогодишниот Стручен собир и семинар на тема „Мрежни системи на библиотеки“ – Организациони - програмски – електронски, акредитиран од страна на Народната библиотека на Србија, вклучуваше внимателно избрани актуелни теми од областа на современото библиотечно работење....

Прекрасен перформанс на мјузиклот Мамма миа!

Прекрасен перформанс на мјузиклот Мамма миа!

НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола во соработка со ООУ „Св. Кирил и Методиј“ - Битола организираа прекрасен перформанс на мјузиклот Мамма Миа! во изведба на учениците од деветто одделение од ова училиште под менторство на психологот Жанета Ристевска. Пред присутните...

Проект „Меѓународна соработка на НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола со македонската библиотека во Трелеборг – Шведска“

Проект „Меѓународна соработка на НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола со македонската библиотека во Трелеборг – Шведска“

Проектот „Меѓународна соработка на НУУБ „Св.Климент Охридски“ – Битола со македонската библиотека во Трелеборг – Шведска“ се реализираше од 30 мај до 4 јуни 2024 година. Посетата беше на иницијатива на нашата почитувана наставничка и библиотекарка Елизабета Дамева,...

Информации:

 

Начини на пребарување на книги

  • Пребарување книги на WEB страната на Библиотеката преку COBISS+ платформата;
  • Користење на online сервисот Мојот COBISS (Мојата библиотека);
  • Пребарување и резервација на книги преку мобилната апликација mCOBISS, достапна за Android и IOS оперативните системи

 

Историја на библиотеката

Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Битола е составена од два функционално поврзани објекти кои претставуват една целина.

Услуги кои ги нудиме

  • Годишна членска карта
  • Општи информации за Библиотеката, условите за користење, фондовите и услугите;
  • Упатување при користењето на каталозите (каталози со картончиња и автоматизиран каталог OPAC);
  • Упатување при користење на секундарни извори на информации (индекси, библиографии и сл.);
  • Библиографски пребарувања за определени теми од различни области преку печатени и електронски извори на информации.

Зачленување

Членската карта важи само со личен документ. Книги се позајмуваат лично само со членска карта. За изгубена членска карта се известува Библиотеката. Книгите се позајмуваат за рок од 10 дена. Овој рок се продолжува само еднаш. За загубена книга корисникот е должен да врати иста таква или да плати соодветен надомест.

Броевите зборуваат за нас

 

Годишна чланарина и зачленување .

Дигитална библиотека