Национална установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола

 

 

Настани

 

Вебинар за подобро родителство

Вебинар за подобро родителство

ВЕБИНАР: Образование за родители, или како да се биде родител од новото време На 15-ти мај 2024 година го одбележавме Меѓународниот ден на семејството. Одбележувањето на овој ден има за цел да ја подигне свеста на родителите и старателите за образованието и...

„Разгледница од Битола“ со ЦПЛИП „Порака“ – Битола

„Разгледница од Битола“ со ЦПЛИП „Порака“ – Битола

НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола започна со реализирање на проектот „Креативни забавни работилници за поттикнување на читањето на деца со попреченост – добри практики“ кој трета година по ред е одобрен од Министерство за култура на Република Северна Македонија....

Започнува реализација на проектот „ХОРИТКУЛТУРНИ БИБЛИОТЕКИ“ – СРЕДБА НА ХОРТИКУЛТУРНИ БИБЛИОТЕКИ

Започнува реализација на проектот „ХОРИТКУЛТУРНИ БИБЛИОТЕКИ“ – СРЕДБА НА ХОРТИКУЛТУРНИ БИБЛИОТЕКИ

Следејќи ги иновативните и креативните програми во регионот и светот НУУБ „Св.Климент Охридски” - Битола, стана дел од мрежата на хортикултурни библиотеки на регионот и заедно со други библиотеки од Македонија стана носител на активности во нашата држава. Концептот се...

Информации:

 

Начини на пребарување на книги

  • Пребарување книги на WEB страната на Библиотеката преку COBISS+ платформата;
  • Користење на online сервисот Мојот COBISS (Мојата библиотека);
  • Пребарување и резервација на книги преку мобилната апликација mCOBISS, достапна за Android и IOS оперативните системи

 

Историја на библиотеката

Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Битола е составена од два функционално поврзани објекти кои претставуват една целина.

Услуги кои ги нудиме

  • Годишна членска карта
  • Општи информации за Библиотеката, условите за користење, фондовите и услугите;
  • Упатување при користењето на каталозите (каталози со картончиња и автоматизиран каталог OPAC);
  • Упатување при користење на секундарни извори на информации (индекси, библиографии и сл.);
  • Библиографски пребарувања за определени теми од различни области преку печатени и електронски извори на информации.

Зачленување

Членската карта важи само со личен документ. Книги се позајмуваат лично само со членска карта. За изгубена членска карта се известува Библиотеката. Книгите се позајмуваат за рок од 10 дена. Овој рок се продолжува само еднаш. За загубена книга корисникот е должен да врати иста таква или да плати соодветен надомест.

Броевите зборуваат за нас

 

Годишна чланарина и зачленување .

Дигитална библиотека