Национална установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола

 

 

Настани

 

Одбележан 21 февруари – Меѓународниот ден на мајчиниот јазик

Одбележан 21 февруари – Меѓународниот ден на мајчиниот јазик

Денес НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола го одбележа 21 Февруари - Меѓународниот ден на мајчиниот јазик, со прекрасно поетско читање на повеќе јазици и изложба на книги на различни светски јазици. Со поддршка на УНЕСКО, овој ден се празнува се со цел да се прослават...

Читањето на глас е клучна метода за развивање на читачки навики

Читањето на глас е клучна метода за развивање на читачки навики

НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола активно е вклучена во кампањата „Да читаме на глас“ организирана по повод Европската година на гласно читање, прогласена од Европската организација за унапредување на читањето EU READ. Во кампањата се вклучи и училиштето и ООУ...

Другаруваме со учениците од ОУ„Кочо Рацин“ – Ивањевци

Другаруваме со учениците од ОУ„Кочо Рацин“ – Ивањевци

Денес нашата библиотека ја посетија учениците од VI одделение од ОУ „Кочо Рацин“ - Ивањевци со наставничката Маријана Чагорска Нешевска. Оваа прилика ја искористивме да ја разгледаме библиотека и да се запознаеме со нејзините оддели, а за крај ги слушнавме учениците...

Информации:

 

Начини на пребарување на книги

  • Пребарување книги на WEB страната на Библиотеката преку COBISS+ платформата;
  • Користење на online сервисот Мојот COBISS (Мојата библиотека);
  • Пребарување и резервација на книги преку мобилната апликација mCOBISS, достапна за Android и IOS оперативните системи

 

Историја на библиотеката

Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Битола е составена од два функционално поврзани објекти кои претставуват една целина.

Услуги кои ги нудиме

  • Годишна членска карта
  • Општи информации за Библиотеката, условите за користење, фондовите и услугите;
  • Упатување при користењето на каталозите (каталози со картончиња и автоматизиран каталог OPAC);
  • Упатување при користење на секундарни извори на информации (индекси, библиографии и сл.);
  • Библиографски пребарувања за определени теми од различни области преку печатени и електронски извори на информации.

Зачленување

Членската карта важи само со личен документ. Книги се позајмуваат лично само со членска карта. За изгубена членска карта се известува Библиотеката. Книгите се позајмуваат за рок од 10 дена. Овој рок се продолжува само еднаш. За загубена книга корисникот е должен да врати иста таква или да плати соодветен надомест.

Броевите зборуваат за нас

 

Годишна чланарина и зачленување .

Дигитална библиотека