Национална установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола

 

 

Настани

 

Литературни творби од конкурсот „Рацете во портокалово срце“

Литературни творби од конкурсот „Рацете во портокалово срце“

Тамара Корлеска, Ментор: Кристина Ташевска Кога едно дождливо утро заѕвоне будилникот на Марија и ја пробуди од нејзиниот кошмар, таа сè уште нерасонета се упати во бањата. Кога се погледна во огледалото ги забележа модринките врз телото и заморените очи од долгото...

Активности по повод 20 ноември- Светскиот ден на детето

Активности по повод 20 ноември- Светскиот ден на детето

НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола го одбележува 20 ноември - Светскиот ден на детето со низа активности кои ќе се реализираат во текот на неделата. Денес нашата библиотека ja посетија учениците од второ одделение од ООУ „Коле Канински“ - Битола со наставничките...

Учење низ игра

Учење низ игра

На огромно задоволство на битолчани во НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола се реализира еднодневен семинар за „Учење низ игра“ кој го водеше почитуваниот гостин од Србија, д-р Ранко Рајовиќ, кој е автор на NTC програмата, специјалист по интерна медицина, магистер по...

Информации:

 

Начини на пребарување на книги

  • Пребарување книги на WEB страната на Библиотеката преку COBISS+ платформата;
  • Користење на online сервисот Мојот COBISS (Мојата библиотека);
  • Пребарување и резервација на книги преку мобилната апликација mCOBISS, достапна за Android и IOS оперативните системи

 

Историја на библиотеката

Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Битола е составена од два функционално поврзани објекти кои претставуват една целина.

Услуги кои ги нудиме

  • Годишна членска карта
  • Општи информации за Библиотеката, условите за користење, фондовите и услугите;
  • Упатување при користењето на каталозите (каталози со картончиња и автоматизиран каталог OPAC);
  • Упатување при користење на секундарни извори на информации (индекси, библиографии и сл.);
  • Библиографски пребарувања за определени теми од различни области преку печатени и електронски извори на информации.

Зачленување

Членската карта важи само со личен документ. Книги се позајмуваат лично само со членска карта. За изгубена членска карта се известува Библиотеката. Книгите се позајмуваат за рок од 10 дена. Овој рок се продолжува само еднаш. За загубена книга корисникот е должен да врати иста таква или да плати соодветен надомест.

Броевите зборуваат за нас

 

Годишна чланарина и зачленување .

Дигитална библиотека