Национална установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола

 

 

Настани

 

22 Републички натпревар „Млади библиотекари“

22 Републички натпревар „Млади библиотекари“

Оваа година на 12 мај се одржа 22 Републички натпревар „Млади Библиотекари“ во ЈОУ Библиотека „Искра“ - Кочани во организација на Библиотекарското здружение на Македонија и ЈОУ Библиотека „Искра“ - Кочани. На натпреварот учество зедоа победниците од Општинските...

3 работилница „Биди свој! Креативни програми за сите возрасти“

3 работилница „Биди свој! Креативни програми за сите возрасти“

На 13.05.2023 година во соработка со студиото „Адамс АРТ“ предводено од Анкица Стевановска се реализира третата работилница од проектот „Биди свој! Креативни работилници за сите возрасти“. Проектот е поддржан од Министерството за култура на Република Северна...

Лектири на германски јазик -читање и разбирање

Лектири на германски јазик -читање и разбирање

На покана на Австриската библиотека од Битола на ден 12.05.2022 година, во НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола, се одржа работилница со љубители на германскиот јазик, слушатели од Центарот за германски јазик „Илиеви“ и ученици од средните училишта „Таки Даскало“ и...

Информации:

 

Начини на пребарување на книги

  • Пребарување книги на WEB страната на Библиотеката преку COBISS+ платформата;
  • Користење на online сервисот Мојот COBISS (Мојата библиотека);
  • Пребарување и резервација на книги преку мобилната апликација mCOBISS, достапна за Android и IOS оперативните системи

 

Историја на библиотеката

Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Битола е составена од два функционално поврзани објекти кои претставуват една целина.

Услуги кои ги нудиме

  • Годишна членска карта
  • Општи информации за Библиотеката, условите за користење, фондовите и услугите;
  • Упатување при користењето на каталозите (каталози со картончиња и автоматизиран каталог OPAC);
  • Упатување при користење на секундарни извори на информации (индекси, библиографии и сл.);
  • Библиографски пребарувања за определени теми од различни области преку печатени и електронски извори на информации.

Зачленување

Членската карта важи само со личен документ. Книги се позајмуваат лично само со членска карта. За изгубена членска карта се известува Библиотеката. Книгите се позајмуваат за рок од 10 дена. Овој рок се продолжува само еднаш. За загубена книга корисникот е должен да врати иста таква или да плати соодветен надомест.

Броевите зборуваат за нас

 

Годишна чланарина и зачленување .

Дигитална библиотека