Национална установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола

 

 

Настани

 

Доделени наградите од наградната игра на Библиотеката!

Доделени наградите од наградната игра на Библиотеката!

Почитувани читатели, Ви благодариме што учествувавте во нашата наградна игра организирана по повод претстојните новогодишни празници. Денес вработените извлекоа 5 најсреќни читатели кои ќе добијат по една книга од книжарницата BOOK’S HOUSE, аптеката РОСА ВИТА, Ротари...

Новогодишна бајка во НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола

Новогодишна бајка во НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола

Што ни треба за една новогодишна бајка? Елка, камин, поклончиња, насмеани дечиња и едно од џуџињата на Дедо Мраз. Тоа е се што ни требаше за новогодишната бајка што се реализира во НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола за децата на вработените во библиотеката. Многу...

Ден за подароци

Ден за подароци

Ја започнавме неделата со примање на подароци - новогодишни честитки, изработени од вредните детски рачиња на децата од градинката „Мали Генијалци“. Тие ни подарија честитки за вработените и за редовните читатели со порака за среќни божиќни и новогодишни празници....

Информации:

 

Начини на пребарување на книги

  • Пребарување книги на WEB страната на Библиотеката преку COBISS+ платформата;
  • Користење на online сервисот Мојот COBISS (Мојата библиотека);
  • Пребарување и резервација на книги преку мобилната апликација mCOBISS, достапна за Android и IOS оперативните системи

 

Историја на библиотеката

Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Битола е составена од два функционално поврзани објекти кои претставуват една целина.

Услуги кои ги нудиме

  • Годишна членска карта
  • Општи информации за Библиотеката, условите за користење, фондовите и услугите;
  • Упатување при користењето на каталозите (каталози со картончиња и автоматизиран каталог OPAC);
  • Упатување при користење на секундарни извори на информации (индекси, библиографии и сл.);
  • Библиографски пребарувања за определени теми од различни области преку печатени и електронски извори на информации.

Зачленување

Членската карта важи само со личен документ. Книги се позајмуваат лично само со членска карта. За изгубена членска карта се известува Библиотеката. Книгите се позајмуваат за рок од 10 дена. Овој рок се продолжува само еднаш. За загубена книга корисникот е должен да врати иста таква или да плати соодветен надомест.

Броевите зборуваат за нас

 

Годишна чланарина и зачленување .

Дигитална библиотека