Свртување кон себе и концентрирање во сегашниот момент

Свртување кон себе и концентрирање во сегашниот момент

НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола, заедно со Здружението на дијабетичари – Битола организира работилница која ја водеа психолозите Билјана Толевска Наумовска и Орхидеја Робевска од Здружението „Сега и овде”. На присутните гости психолозите им...
Читатели на годината

Читатели на годината

Почитувани наши читатели, Додека ја славиме 79-годишнината од постоењето на нашата сакана библиотека, ги упатуваме нашите најтопли поздрави до сите вас кои најдовте утеха, инспирација и радост на страниците на нашата огромна колекција книги. Вашата страст за читање е...
Плетење за спокојни умови

Плетење за спокојни умови

Позитивните ефекти по здравјето од плетењето се проучувани долго време. Многу истражувачи велат дека плетењето е новиот умствен спокој. Ритмичкото движење на плетењето како и хеклањето е битно и често се споредува со спокојната свест, внимателноста. Токму затоа на...
Плетење за спокојни умови – Работилница за подобрување на менталното здравје

Плетење за спокојни умови – Работилница за подобрување на менталното здравје

Ве очекуваме на денешната работилница на тема: „Плетење за спокојни умови“ во 17 часот. Позитивните ефекти по здравјето од плетењето се проучувани долго време. Многу истражувачи велат дека плетењето е новиот умствен спокој. Ритмичкото движење на плетењето како и...
Магијата на прегратката

Магијата на прегратката

На светскиот ден на среќата во дневната соба на Библиотеката овој пат се одржа работилница на која др Ленче Петрова – хомеопат ја објаснуваше темата за “Магијата на прегратката”. И овој пат присутните можеа да уживаат во разговорот на оваа убава...
Потпишан меморандум за соработка

Потпишан меморандум за соработка

Денес директорот на Националната установа -Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ – Битола, м-р Бојан Стефановски потпиша меморандум за соработка со Здружението на дијабетичари на општина Битола, претставувана од претседателката Душанка Атанасовска....