Национална установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола

 

 

Настани

 

Литературен и ликовен конкурс – Танцот на глаголицата и кирилицата

Литературен и ликовен конкурс – Танцот на глаголицата и кирилицата

Националната установа - Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола и Едукативен центар „SmartHead“, по повод 24 мај - Ден на сесловенските просветители и учители светите браќа Кирил и Методиј, распишува литературен и ликовен конкурс на тема:„Танцот на...

Ликовен конкурс по повод „Денот на културата во сообраќајот“

Ликовен конкурс по повод „Денот на културата во сообраќајот“

„Сумнал“ започна со реализација на проектот „Еко-пријателска мобилност“ кој е финансиран од Националната агенција за европски програми и мобилност преку Еразмус + програмата на Европската унија. Партнер во проектот е и НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола....

Посета на Националната библиотека во Лајбциг, Германија

Посета на Националната библиотека во Лајбциг, Германија

Библиотекарките од НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола, докторанд Фатма Бајрам Аземовска и м-р Гордана Ѓоргиевска – Неделковски ја посетија Националната библиотека во Лајбциг, Германија. Во Германија постојат само 2 национални библиотеки од кои едната е во Лајбциг, а...

Информации:

 

Начини на пребарување на книги

  • Пребарување книги на WEB страната на Библиотеката преку COBISS+ платформата;
  • Користење на online сервисот Мојот COBISS (Мојата библиотека);
  • Пребарување и резервација на книги преку мобилната апликација mCOBISS, достапна за Android и IOS оперативните системи

 

Историја на библиотеката

Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Битола е составена од два функционално поврзани објекти кои претставуват една целина.

Услуги кои ги нудиме

  • Годишна членска карта
  • Општи информации за Библиотеката, условите за користење, фондовите и услугите;
  • Упатување при користењето на каталозите (каталози со картончиња и автоматизиран каталог OPAC);
  • Упатување при користење на секундарни извори на информации (индекси, библиографии и сл.);
  • Библиографски пребарувања за определени теми од различни области преку печатени и електронски извори на информации.

Зачленување

Членската карта важи само со личен документ. Книги се позајмуваат лично само со членска карта. За изгубена членска карта се известува Библиотеката. Книгите се позајмуваат за рок од 10 дена. Овој рок се продолжува само еднаш. За загубена книга корисникот е должен да врати иста таква или да плати соодветен надомест.

Броевите зборуваат за нас

 

Годишна чланарина и зачленување .

Дигитална библиотека