Национална установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола

 

 

Настани

 

Среќен почеток на учебната година со ваучерите од Библиотеката

Среќен почеток на учебната година со ваучерите од Библиотеката

И оваа учебна година НУУБ „Св. Климент Охридски“- Битола ја продолжува кампањата за доделување на Ваучери за едногодишна бесплатна членарина за сите ученици од прво одделение. Кампањата ја започнуваме со првачињата од ООУ„Гоце Делчев“- Битола на кои директорот на...

Бесплатни ваучери за сите првачиња

Бесплатни ваучери за сите првачиња

НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола и оваа година започнува со кампањата „ВАУЧЕР ЗА ПРВАЧИЊА“. Сите првачиња запишани во учебната 2023/2024 година ќе добијат ваучери за едногодишна бесплатна членарина во нашата библиотека. Бидете и вие дел од нашето големо семејство!...

Истражување во рамки на проектот „Sasas Jekhvar Jekh – Некогаш… и сега“

Истражување во рамки на проектот „Sasas Jekhvar Jekh – Некогаш… и сега“

https://www.facebook.com/profile.php?id=100064742136317 Целта на анкетирањето е да ги истражиме ромските бајки, откриеме како тие ја збогатиле културата, што знаат за потеклото на ромските бајки, како се зачувани ромските приказни, дали сметаат дека ромските народни...

Информации:

 

Начини на пребарување на книги

  • Пребарување книги на WEB страната на Библиотеката преку COBISS+ платформата;
  • Користење на online сервисот Мојот COBISS (Мојата библиотека);
  • Пребарување и резервација на книги преку мобилната апликација mCOBISS, достапна за Android и IOS оперативните системи

 

Историја на библиотеката

Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Битола е составена од два функционално поврзани објекти кои претставуват една целина.

Услуги кои ги нудиме

  • Годишна членска карта
  • Општи информации за Библиотеката, условите за користење, фондовите и услугите;
  • Упатување при користењето на каталозите (каталози со картончиња и автоматизиран каталог OPAC);
  • Упатување при користење на секундарни извори на информации (индекси, библиографии и сл.);
  • Библиографски пребарувања за определени теми од различни области преку печатени и електронски извори на информации.

Зачленување

Членската карта важи само со личен документ. Книги се позајмуваат лично само со членска карта. За изгубена членска карта се известува Библиотеката. Книгите се позајмуваат за рок од 10 дена. Овој рок се продолжува само еднаш. За загубена книга корисникот е должен да врати иста таква или да плати соодветен надомест.

Броевите зборуваат за нас

 

Годишна чланарина и зачленување .

Дигитална библиотека