Национална установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола

 

 

Настани

 

Посета на учениците од средното економско училиште СОЕУ „Јане Сандански“ – Битола

Посета на учениците од средното економско училиште СОЕУ „Јане Сандански“ – Битола

Учениците од средното економско училиште СОЕУ „Јане Сандански“ - Битола вчера ја посетија нашата Библиотека. На учениците исто така им кажавме зошто треба да ја посетат Библиотеката и кои ресурси можат да ги искористат и зошто. Еве неколку причини зошто е важно за...

Читаме на глас

Читаме на глас

Библиотеката продолжува со кампањата за читање на глас. Читањето на глас е клучна метода за развивање на читачки навики и постигнување на успех во училиштето, како и стекнување на знаење и вештини. Може да биде семеен ритуал посебно во студените денови кога се нема...

4 Февруари – Светски ден за борба против ракот

4 Февруари – Светски ден за борба против ракот

4 Февруари - Светски ден за борба против ракот. Светскиoт ден за борба против ракот е единствена иницијатива која го обединува целиот свет со една цел – борба против глобалната епидемија на рак. Овој ден е потсетник дека борбата со ракот не е само здравствен проблем,...

Информации:

 

Начини на пребарување на книги

  • Пребарување книги на WEB страната на Библиотеката преку COBISS+ платформата;
  • Користење на online сервисот Мојот COBISS (Мојата библиотека);
  • Пребарување и резервација на книги преку мобилната апликација mCOBISS, достапна за Android и IOS оперативните системи

 

Историја на библиотеката

Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Битола е составена од два функционално поврзани објекти кои претставуват една целина.

Услуги кои ги нудиме

  • Годишна членска карта
  • Општи информации за Библиотеката, условите за користење, фондовите и услугите;
  • Упатување при користењето на каталозите (каталози со картончиња и автоматизиран каталог OPAC);
  • Упатување при користење на секундарни извори на информации (индекси, библиографии и сл.);
  • Библиографски пребарувања за определени теми од различни области преку печатени и електронски извори на информации.

Зачленување

Членската карта важи само со личен документ. Книги се позајмуваат лично само со членска карта. За изгубена членска карта се известува Библиотеката. Книгите се позајмуваат за рок од 10 дена. Овој рок се продолжува само еднаш. За загубена книга корисникот е должен да врати иста таква или да плати соодветен надомест.

Броевите зборуваат за нас

 

Годишна чланарина и зачленување .

Дигитална библиотека