Национална установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола

 

 

Настани

 

Книга како замена за терапија

Книга како замена за терапија

Во НУУБ„Св. Климент Охридски“-Битола се одржа втората работилница на Центарот за поддршка и помош на деца и лица со попреченост ,,Сложувалка Срце" од проектот ,, Книгата - прозорец кон светот ”поддржан од Министерството за култура на РСМ насловена под мотото ,,Клуб на...

Читатели на годината

Читатели на годината

Почитувани наши читатели, Додека ја славиме 79-годишнината од постоењето на нашата сакана библиотека, ги упатуваме нашите најтопли поздрави до сите вас кои најдовте утеха, инспирација и радост на страниците на нашата огромна колекција книги. Вашата страст за читање е...

Отвори ги вратите кон светот со својот глас: Познавање на светски јазици, јазик на можностите!

Отвори ги вратите кон светот со својот глас: Познавање на светски јазици, јазик на можностите!

Работилница "Отвори ги вратите кон светот со својот глас: Познавање на светски јазици, јазик на можностите!" Учењето и читањето на странски јазик освен што ја подобрува мозочната активност им ги отвара и вратите на учениците низ светот. Една таква активност денес...

Информации:

 

Начини на пребарување на книги

  • Пребарување книги на WEB страната на Библиотеката преку COBISS+ платформата;
  • Користење на online сервисот Мојот COBISS (Мојата библиотека);
  • Пребарување и резервација на книги преку мобилната апликација mCOBISS, достапна за Android и IOS оперативните системи

 

Историја на библиотеката

Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Битола е составена од два функционално поврзани објекти кои претставуват една целина.

Услуги кои ги нудиме

  • Годишна членска карта
  • Општи информации за Библиотеката, условите за користење, фондовите и услугите;
  • Упатување при користењето на каталозите (каталози со картончиња и автоматизиран каталог OPAC);
  • Упатување при користење на секундарни извори на информации (индекси, библиографии и сл.);
  • Библиографски пребарувања за определени теми од различни области преку печатени и електронски извори на информации.

Зачленување

Членската карта важи само со личен документ. Книги се позајмуваат лично само со членска карта. За изгубена членска карта се известува Библиотеката. Книгите се позајмуваат за рок од 10 дена. Овој рок се продолжува само еднаш. За загубена книга корисникот е должен да врати иста таква или да плати соодветен надомест.

Броевите зборуваат за нас

 

Годишна чланарина и зачленување .

Дигитална библиотека