Национална установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола

 

 

Настани

 

Литературно-ликовен конкурс на тема: „Буквите наши за мисли неискажани“

Литературно-ликовен конкурс на тема: „Буквите наши за мисли неискажани“

По повод Патрониот празник на НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола, распишуваме литературен и ликовен конкурс на тема: „Буквите наши за мисли неискажани“ Конкурсот е наменет за учениците од I-IX одделение од основните училишта и од I-IV година од средните училишта....

Читање на раскази со ученици од с. Добрушево

Читање на раскази со ученици од с. Добрушево

Денеска уживавме во читање на раскази со учениците од ООУ „Браќа Миладинови„ од с. Добрушево. Тие денеска ни беа на гости со менторот Бети Марковска. Разговаравме за библиотеката и нејзината работа, ја разгледавме и на крај читавме раскази од Толстој. Потоа следеше...

Се дружиме со учениците од ООУ „Тодор Ангелевски“- Битола

Се дружиме со учениците од ООУ „Тодор Ангелевски“- Битола

„Учете го вашето дете на наука, не со сила туку со игра.“ – Платон Учениците од V одделение со својата наставничка Лили Јанковска, ја посетија нашата библиотека. Нивните насмеани лица донесоа среќа и ни го направија денот прекрасен. Секој дел од библиотеката беше...

Информации:

 

Начини на пребарување на книги

  • Пребарување книги на WEB страната на Библиотеката преку COBISS+ платформата;
  • Користење на online сервисот Мојот COBISS (Мојата библиотека);
  • Пребарување и резервација на книги преку мобилната апликација mCOBISS, достапна за Android и IOS оперативните системи

 

Историја на библиотеката

Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Битола е составена од два функционално поврзани објекти кои претставуват една целина.

Услуги кои ги нудиме

  • Годишна членска карта
  • Општи информации за Библиотеката, условите за користење, фондовите и услугите;
  • Упатување при користењето на каталозите (каталози со картончиња и автоматизиран каталог OPAC);
  • Упатување при користење на секундарни извори на информации (индекси, библиографии и сл.);
  • Библиографски пребарувања за определени теми од различни области преку печатени и електронски извори на информации.

Зачленување

Членската карта важи само со личен документ. Книги се позајмуваат лично само со членска карта. За изгубена членска карта се известува Библиотеката. Книгите се позајмуваат за рок од 10 дена. Овој рок се продолжува само еднаш. За загубена книга корисникот е должен да врати иста таква или да плати соодветен надомест.

Броевите зборуваат за нас

 

Годишна чланарина и зачленување .

Дигитална библиотека