Национална установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола

 

 

Настани

 

Правна клиника – Правен факултет УКЛО – „НЕ за врсничкото насилство“

Правна клиника – Правен факултет УКЛО – „НЕ за врсничкото насилство“

Нашата колешка м-р Фатма Бајрам Аземовска со свое излагање на денешното предавање на тема „НЕ, на врсничкото насилство“ "НЕ за врсничкото насилство", беше насловот на трибината која денес се одржа по повод одбележувањето на Светскиот ден за превенција од насилство врз...

Читаме од сликовниците „Ежето Снеже“ и „Куклен театар“

Читаме од сликовниците „Ежето Снеже“ и „Куклен театар“

Денес нашата библиотека ја посетија учениците од прво одделение од ООУ „Св. Климент Охридски“-Битола заедно со своите наставнички Гордана Анастасова, Даниела Петковска и Виолета Стевановска. Тие имаа можност да научат многу нови работи за библиотеката. Ги посетија...

Читаме од сликовниците „Кога ќе пораснеш“ и „Темница“

Читаме од сликовниците „Кога ќе пораснеш“ и „Темница“

Ходниците на нашата библиотека секој ден се исполнети со прекрасните детски лица, чии очиња светкаат од љубопитност. Вчера нашата библиотека ја посетија првачињата од ООУ „Св. Климент Охридски“ - Битола заедно со своите наставнички Лилјана Алабаковска и Весна...

Информации:

 

Начини на пребарување на книги

  • Пребарување книги на WEB страната на Библиотеката преку COBISS+ платформата;
  • Користење на online сервисот Мојот COBISS (Мојата библиотека);
  • Пребарување и резервација на книги преку мобилната апликација mCOBISS, достапна за Android и IOS оперативните системи

 

Историја на библиотеката

Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Битола е составена од два функционално поврзани објекти кои претставуват една целина.

Услуги кои ги нудиме

  • Годишна членска карта
  • Општи информации за Библиотеката, условите за користење, фондовите и услугите;
  • Упатување при користењето на каталозите (каталози со картончиња и автоматизиран каталог OPAC);
  • Упатување при користење на секундарни извори на информации (индекси, библиографии и сл.);
  • Библиографски пребарувања за определени теми од различни области преку печатени и електронски извори на информации.

Зачленување

Членската карта важи само со личен документ. Книги се позајмуваат лично само со членска карта. За изгубена членска карта се известува Библиотеката. Книгите се позајмуваат за рок од 10 дена. Овој рок се продолжува само еднаш. За загубена книга корисникот е должен да врати иста таква или да плати соодветен надомест.

Броевите зборуваат за нас

 

Годишна чланарина и зачленување .

Дигитална библиотека