Национална установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола

 

 

Настани

 

26 јануари – Светски ден за едукација за заштита на животната средина

26 јануари – Светски ден за едукација за заштита на животната средина

По повод 26 Јануари - Светски ден за едукација за заштита на животната средина, НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола и учениците од САБА под менторство на наставничката Бисера Бијелиќ-Стојчевска ни подготвија прекрасни видеа кои не едуцираат за заштита на животната...

Конкурс за краток расказ

Конкурс за краток расказ

По повод 8 Март - Меѓународниот ден на жената, Организација на жени на Општина Битола – Битола и НУУБ ,,Св.Климент Охридски,, - Битола распишуваат традиционален литературен конкурс за краток расказ. Оваа година по десетти пат. Право на учество имаат сите автори кои...

In Memoriam – Изложба на дела од Владимир Костов

In Memoriam – Изложба на дела од Владимир Костов

На 90 годишна возраст почина писателот и почесен член на МАНУ, Владимир Костов. Тој беше романсиер, раскажувач, новелист и автор на драмски текстови. Има објавено вкупно 17 романи, 11 збирки новели, 10 книги за деца и млади и збирка на драми “Декалог”. Беше член на...

Информации:

 

Начини на пребарување на книги

  • Пребарување книги на WEB страната на Библиотеката преку COBISS+ платформата;
  • Користење на online сервисот Мојот COBISS (Мојата библиотека);
  • Пребарување и резервација на книги преку мобилната апликација mCOBISS, достапна за Android и IOS оперативните системи

 

Историја на библиотеката

Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Битола е составена од два функционално поврзани објекти кои претставуват една целина.

Услуги кои ги нудиме

  • Годишна членска карта
  • Општи информации за Библиотеката, условите за користење, фондовите и услугите;
  • Упатување при користењето на каталозите (каталози со картончиња и автоматизиран каталог OPAC);
  • Упатување при користење на секундарни извори на информации (индекси, библиографии и сл.);
  • Библиографски пребарувања за определени теми од различни области преку печатени и електронски извори на информации.

Зачленување

Членската карта важи само со личен документ. Книги се позајмуваат лично само со членска карта. За изгубена членска карта се известува Библиотеката. Книгите се позајмуваат за рок од 10 дена. Овој рок се продолжува само еднаш. За загубена книга корисникот е должен да врати иста таква или да плати соодветен надомест.

Броевите зборуваат за нас

 

Годишна чланарина и зачленување .

Дигитална библиотека