English French German Macedonian

СВЕТСКИ ДЕН НА ЛИТЕРАТУРАТА ЗА ДЕЦА

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )


НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола, НУ Народен театар – Битола и   Детската градинка „Естреја Овадија – Мара“ – Битола заеднички го одбележуваат Светскиот ден на литература за деца.
Настанот ќе се одржи на ден 02.04.2019 година (вторник)  со почеток во 9.30 часот во просториите на Библиотеката (детски оддел), со читање на приказна од страна на глумецот Никола Пројчевски, вработен во Битолскиот театар.
Во чест на роденденот на најголемиот писател за деца на сите времиња Ханс Кристијан Андерсон, (роден на 2 Април 1805 година) се слави Светскиот ден на литературата за деца, со цел да се промовира книгата за деца и читањето.
Од 1967 година па наваму, на овој ден, се потсетуваме на големата потреба да се сврти вниманието на јавноста за значењето на книгата за деца и да ги мотивираме децата да читаат од најмала возраст.

Сподели на Facebook
Барај книга
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер