5 писателки за кои можеби не сте знаеле дека се жени!

Во книжевниот свет, отсекогаш било нормално за жените да пишуваат под машки псевдоними за воопшто да можат да ги издадат своите книги и да бидат сфатени сериозно. Овој тренд најрано е забележан во 19 век.

Жените ретко се изложувале на ризикот да бидат одбиени затоа што се жени и го криеле своето име. Џејн Остин, која иако не пишувала под машки псевдоним, сепак својата прва издадена книга, „Разум и чувства“, ја потпишала под псевдонимот: „Дама“. Сестрите Бронте користеле машки псевдоними во одреден период од нивните животи. Луиза Меј Алкот била шампион за користење иницијали. Секоја од овие жени денес е сакана и позната под своето име.

Но, постојат писателки кои сѐ уште се познати по своите машки псевдоними, па често се случува многумина и да не знаат дека се работи за жена. Во продолжение прочитајте неколку такви примери, па можеби и самите ќе се изненадите!

1. Жорж Санд (1804–1876)

Ако има една работа која може да се каже за Амантин Лисил Орор Дипен, или најпозната како Жорж Санд, тоа е дека таа била жена која била многу понапред од своето време и жена која никогаш не оставила некого рамнодушен. Флобер и Балзак ја обожавале, Бодлер бил нејзин критичар. Таа пишувала книги, мемоари и драмски текстови и била озогласена поради нејзиното дружење со познати мажи како поетот Алфред де Мисе, композиторот Фредерик Шопен и писателот Проспер Мериме. Нејзини најпознати дела се „Малечката Фадета“ и автобиографскиот роман „Зима во Мајорка“.

2. Џорџ Елиот (1819–1880)

Мери Ен Еванс била решена нејзината книжевна работа да биде сфатена сериозно и затоа го направила она што било сосема логично во тоа време: го земала името Џорџ Елиот како нејзин псевдоним. Таа станала една од највлијателните писателки од тоа доба, издавајќи седум романи и уште неколку збирки со поезија и кратки раскази. Нејзините најпознати дела ги вклучуваат романите: „Мидлмарч“, „Адамс Бид“ и „Даниел Деронда“.

3. Вернон Ли (1856–1935)

Виолет Паже била британска писателка која го користела псевдонимот Вернон Ли за да ги објавува своите дела. Таа била прилично зафатена писателка, а денес е позната по своите есеи за уметноста, музиката, патувањето и по нејзините романи за супермоќи. Паже исто така била политички активна и позната пацифистка за време на Првата Светска војна и имала феминистички ставови. Таа имала врски и со жени, а како и Жорж Санд имала неконформистичко однесување за тоа време.

4. Исак Динесен  (1885–1962)

Во 1985 година, филмот „Надвор од Африка“ освои седум Оскари, вклучувајќи го и оној за најдобар филм. Филмот е екранизација на истоимената книга од данскиот писател Исак Динесен. Но, всушност позади тој псевдоним стои Карен Бликсен, а Исак Динесен не е единствениот машки псевдоним кој го користела. „Надвор од Африка“ не е единствената нејзина книга која е екранизирана, таа исто така го има напишано и романот „Гозбата на Бабет“ кој исто така беше екранизиран и добил Оскар за најдобар филм од неанглиско говорно подрачје.

5. Роб Турман

Вистинското име на Роб Турман е Робин, но всушност во оваа ситуација Роб не е псевдоним, затоа што Роб е прекар кој Робин го имала целиот свој живот. Но, сѐ до нејзината четврта книга, имало одредена мистерија околу нејзиниот пол. Инаку се работи за писателка која постојано е на листите на најпродавани книги.

Преземено од следниот линк.

Информации

Објавено на

08/02/2022