Национална установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола

 

 

Настани

 

8 Септември – Ден на независноста

8 Септември – Ден на независноста

На 8 септември 1991 година нашата држава стана самостојна, суверена и независна земја. По тој повод во холот на библиотеката поставена е изложба на книги. Нека ни е честит...

Ваучери за првачињата од ООУ „Св. Кирил и Методиј“ – Битола

Ваучери за првачињата од ООУ „Св. Кирил и Методиј“ – Битола

Вработените од НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола ги посетија првачињата од ООУ „Св. Кирил и Методиј“ - Битола на кои им поделија Ваучери за едногодишна бесплатна членарина во нашата библиотека и им посакаа многу среќа во текот на целото нивно школување. Насмеаните...

Поделени ваучери за учениците од ОУ „Св. Климент Охридски“ – Битола

Поделени ваучери за учениците од ОУ „Св. Климент Охридски“ – Битола

И оваа учебна година НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола ја продолжува кампањата за доделување на Ваучери за едногодишна бесплатна членарина за сите ученици од прво одделение во основните училишта во Битола. Во рамките на оваа кампања денес имавме можност да се...

Информации:

 

Начини на пребарување на книги

  • Пребарување книги на WEB страната на Библиотеката преку COBISS+ платформата;
  • Користење на online сервисот Мојот COBISS (Мојата библиотека);
  • Пребарување и резервација на книги преку мобилната апликација mCOBISS, достапна за Android и IOS оперативните системи

 

Историја на библиотеката

Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Битола е составена од два функционално поврзани објекти кои претставуват една целина.

Услуги кои ги нудиме

  • Годишна членска карта
  • Општи информации за Библиотеката, условите за користење, фондовите и услугите;
  • Упатување при користењето на каталозите (каталози со картончиња и автоматизиран каталог OPAC);
  • Упатување при користење на секундарни извори на информации (индекси, библиографии и сл.);
  • Библиографски пребарувања за определени теми од различни области преку печатени и електронски извори на информации.

Зачленување

Членската карта важи само со личен документ. Книги се позајмуваат лично само со членска карта. За изгубена членска карта се известува Библиотеката. Книгите се позајмуваат за рок од 10 дена. Овој рок се продолжува само еднаш. За загубена книга корисникот е должен да врати иста таква или да плати соодветен надомест.

Броевите зборуваат за нас

 

Годишна чланарина и зачленување .

Дигитална библиотека