Национална установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола

 

 

Настани

 

Другаруваме со учениците од ООУ и ПОУ „Тодор Ангелевски“ – Битола

Другаруваме со учениците од ООУ и ПОУ „Тодор Ангелевски“ – Битола

Денес нашата библиотека ја посетија учениците од второ одделение од ООУ и ПОУ „Тодор Ангелевски“ - Битола и Стрелиште со наставничките Виолета Рајчовска, Мирјана Кимова и Рената Велјановска образовен асистент. Посетата ја започнавме со посета на детскиот магацин,...

Учениците од ООУ „Тодор Ангелевски“ – Битола во библиотека

Учениците од ООУ „Тодор Ангелевски“ – Битола во библиотека

НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола продолжи со активности посветени на децата. Овој пат во посета ни дојдоа учениците од второ одделение од ООУ „Тодор Ангелевски“ со наставничките Ивона Божиновска и Јагода Мамузиќ. Учениците имаа можност да се запознаат со одделите...

Литературни творби од конкурсот „Рацете во портокалово срце“

Литературни творби од конкурсот „Рацете во портокалово срце“

Тамара Корлеска, Ментор: Кристина Ташевска Кога едно дождливо утро заѕвоне будилникот на Марија и ја пробуди од нејзиниот кошмар, таа сè уште нерасонета се упати во бањата. Кога се погледна во огледалото ги забележа модринките врз телото и заморените очи од долгото...

Информации:

 

Начини на пребарување на книги

  • Пребарување книги на WEB страната на Библиотеката преку COBISS+ платформата;
  • Користење на online сервисот Мојот COBISS (Мојата библиотека);
  • Пребарување и резервација на книги преку мобилната апликација mCOBISS, достапна за Android и IOS оперативните системи

 

Историја на библиотеката

Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Битола е составена од два функционално поврзани објекти кои претставуват една целина.

Услуги кои ги нудиме

  • Годишна членска карта
  • Општи информации за Библиотеката, условите за користење, фондовите и услугите;
  • Упатување при користењето на каталозите (каталози со картончиња и автоматизиран каталог OPAC);
  • Упатување при користење на секундарни извори на информации (индекси, библиографии и сл.);
  • Библиографски пребарувања за определени теми од различни области преку печатени и електронски извори на информации.

Зачленување

Членската карта важи само со личен документ. Книги се позајмуваат лично само со членска карта. За изгубена членска карта се известува Библиотеката. Книгите се позајмуваат за рок од 10 дена. Овој рок се продолжува само еднаш. За загубена книга корисникот е должен да врати иста таква или да плати соодветен надомест.

Броевите зборуваат за нас

 

Годишна чланарина и зачленување .

Дигитална библиотека