Национална установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола

 

 

Настани

 

Читаме на глас со учениците од ООУ„Ѓорѓи Сугарев“ – Битола

Читаме на глас со учениците од ООУ„Ѓорѓи Сугарев“ – Битола

Нов ден – нова авантура. Денес читавме книги на глас во ООУ „Ѓорѓи Сугарев” – Битола Зошто треба да читаме на глас? Луѓето кои редовно читаат имаат подобар сон, пониско ниво на стрес, поголема самодоверба и пониско ниво на депресија отколку луѓето кои не читаат. Се...

Изложба по повод Денот на виното и љубовта

Изложба по повод Денот на виното и љубовта

„Јас сакам сѐ што е старо: стари пријатели, старите времиња, старите манири, старите книги и старите вина.“ – Оливер Голдсмит По повод денот на виното и љубовта, 14 февруари во холот на библиотеката поставена е изложба на книги и рачните изработки од работилниците на...

Информации:

 

Начини на пребарување на книги

  • Пребарување книги на WEB страната на Библиотеката преку COBISS+ платформата;
  • Користење на online сервисот Мојот COBISS (Мојата библиотека);
  • Пребарување и резервација на книги преку мобилната апликација mCOBISS, достапна за Android и IOS оперативните системи

 

Историја на библиотеката

Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Битола е составена од два функционално поврзани објекти кои претставуват една целина.

Услуги кои ги нудиме

  • Годишна членска карта
  • Општи информации за Библиотеката, условите за користење, фондовите и услугите;
  • Упатување при користењето на каталозите (каталози со картончиња и автоматизиран каталог OPAC);
  • Упатување при користење на секундарни извори на информации (индекси, библиографии и сл.);
  • Библиографски пребарувања за определени теми од различни области преку печатени и електронски извори на информации.

Зачленување

Членската карта важи само со личен документ. Книги се позајмуваат лично само со членска карта. За изгубена членска карта се известува Библиотеката. Книгите се позајмуваат за рок од 10 дена. Овој рок се продолжува само еднаш. За загубена книга корисникот е должен да врати иста таква или да плати соодветен надомест.

Броевите зборуваат за нас

 

Годишна чланарина и зачленување .

Дигитална библиотека