Национална установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола

 

 

Настани

 

Потпишан меморандум за соработка со ЗОО Битола

Потпишан меморандум за соработка со ЗОО Битола

Во рамки на одбележување на 22-ри МАЈ СВЕТСКИ ДЕН НА БИОЛОШКАТА РАЗНОВИДНОСТ, директорот на НУУБ „Св.Климент Охридски“ - Битола м-р Бојан Стефановски потпиша меморандум за соработка со директорката Елена Мирчевска од ОЈУ Зоолошка градина - Битола. Целта на...

5 Работилница на тема „Цветна бајка“

5 Работилница на тема „Цветна бајка“

Прекрасното мајско сонце ни дозволи петтата работилница од проект „Креативни забавни работилници за поттикнување на читањето на деца со попреченост“ да ја реализираме во градскиот парк заедно со учениците од ДЦУРО „Св. Наум Охридски“ - Скопје со дисперзирана паралелка...

Изложба на цртежи на тема „Книга“

Изложба на цртежи на тема „Книга“

Во холот на НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола поставена е изложба на цртежи од младите членови на студиото „Адамс АРТ“ кои своето слободно време го поминуваат дружејќи се и творејќи во магијата на боите. Овој настан е дел од проектот „Биди свој! Креативни...

Информации:

 

Начини на пребарување на книги

  • Пребарување книги на WEB страната на Библиотеката преку COBISS+ платформата;
  • Користење на online сервисот Мојот COBISS (Мојата библиотека);
  • Пребарување и резервација на книги преку мобилната апликација mCOBISS, достапна за Android и IOS оперативните системи

 

Историја на библиотеката

Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Битола е составена од два функционално поврзани објекти кои претставуват една целина.

Услуги кои ги нудиме

  • Годишна членска карта
  • Општи информации за Библиотеката, условите за користење, фондовите и услугите;
  • Упатување при користењето на каталозите (каталози со картончиња и автоматизиран каталог OPAC);
  • Упатување при користење на секундарни извори на информации (индекси, библиографии и сл.);
  • Библиографски пребарувања за определени теми од различни области преку печатени и електронски извори на информации.

Зачленување

Членската карта важи само со личен документ. Книги се позајмуваат лично само со членска карта. За изгубена членска карта се известува Библиотеката. Книгите се позајмуваат за рок од 10 дена. Овој рок се продолжува само еднаш. За загубена книга корисникот е должен да врати иста таква или да плати соодветен надомест.

Броевите зборуваат за нас

 

Годишна чланарина и зачленување .

Дигитална библиотека