Национална установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола

 

 

Настани

 

Од книга до претстава – Да ги оживееме драмите

Од книга до претстава – Да ги оживееме драмите

Во НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола се одржа прекрасен настан во соработка со ООУ„Св. Кирил и Методиј“ - Битола со наслов „Од книга до претстава - Да ги оживееме драмите“. Љубов кон книгата и читањето, мајчиниот јазик, нашата традиција, традицоинална музика.. тоа...

ЕДУКАТИВНИ ПРЕДАВАЊА

ЕДУКАТИВНИ ПРЕДАВАЊА

Во насока на постојано едуцирање и информирање на македонските пчелари и насочување на македонското пчеларство кон современите европски и светски пчеларски текови, како и граѓаните кои сакаат квалитетно користење на слободното време, НУУБ „Св. Климент Охридски“ -...

Незаборавни стихови

Незаборавни стихови

„Поезијата доаѓа од највисоката среќа или најдлабоката тага“. – А.П.Ј. Абдул Калам НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола ги поканува љубителите на поезијата да бидат дел од нашиот настан по повод 21 март - Светскиот ден на поезијата. Оваа година сакаме да Ве слушнеме...

Информации:

 

Начини на пребарување на книги

  • Пребарување книги на WEB страната на Библиотеката преку COBISS+ платформата;
  • Користење на online сервисот Мојот COBISS (Мојата библиотека);
  • Пребарување и резервација на книги преку мобилната апликација mCOBISS, достапна за Android и IOS оперативните системи

 

Историја на библиотеката

Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Битола е составена од два функционално поврзани објекти кои претставуват една целина.

Услуги кои ги нудиме

  • Годишна членска карта
  • Општи информации за Библиотеката, условите за користење, фондовите и услугите;
  • Упатување при користењето на каталозите (каталози со картончиња и автоматизиран каталог OPAC);
  • Упатување при користење на секундарни извори на информации (индекси, библиографии и сл.);
  • Библиографски пребарувања за определени теми од различни области преку печатени и електронски извори на информации.

Зачленување

Членската карта важи само со личен документ. Книги се позајмуваат лично само со членска карта. За изгубена членска карта се известува Библиотеката. Книгите се позајмуваат за рок од 10 дена. Овој рок се продолжува само еднаш. За загубена книга корисникот е должен да врати иста таква или да плати соодветен надомест.

Броевите зборуваат за нас

 

Годишна чланарина и зачленување .

Дигитална библиотека