Национална установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола

 

 

Настани

 

Потпишан меморандум за соработка со Ротари Клуб – Битола „Широк Сокак“

Потпишан меморандум за соработка со Ротари Клуб – Битола „Широк Сокак“

На 27.06.2022 година директорот на Националната установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ – Битола, м-р Бојан Стефановски оствари средба со претседателот на Ротари Клуб Битола „Широк Сокак“ со седиште во Битола, Владимир Христовски. На оваа средба овие...

PROUD I – PROJECT BOOKLET

PROUD I – PROJECT BOOKLET

Во брошурата можат да се прочитаат резултатите од реализацијата на проектот ГОРДОСТ 1 – Зачувување на ромскиот јазик преку употреба на онлине речник? Проектот е во рамки на програмата клучна акција 204 – Стратешки партнерства за образование на возрасни, клучна акција...

Посета на децата од Едукативниот центар во Битола – „Smart Kids“

Посета на децата од Едукативниот центар во Битола – „Smart Kids“

Денес нашата библиотека ја посетија децата кои го посетуваат едукативниот центар во Битола- „Smart Kids“ со своите наставнички Маја Јовановска и Елена Дуле Димитровска . Оваа посета ја започнавме со една забавна прошетка низ библиотеката, а потоа сите заедно уживавме...

Информации:

 

Начини на пребарување на книги

  • Пребарување книги на WEB страната на Библиотеката преку COBISS+ платформата;
  • Користење на online сервисот Мојот COBISS (Мојата библиотека);
  • Пребарување и резервација на книги преку мобилната апликација mCOBISS, достапна за Android и IOS оперативните системи

 

Историја на библиотеката

Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Битола е составена од два функционално поврзани објекти кои претставуват една целина.

Услуги кои ги нудиме

  • Годишна членска карта
  • Општи информации за Библиотеката, условите за користење, фондовите и услугите;
  • Упатување при користењето на каталозите (каталози со картончиња и автоматизиран каталог OPAC);
  • Упатување при користење на секундарни извори на информации (индекси, библиографии и сл.);
  • Библиографски пребарувања за определени теми од различни области преку печатени и електронски извори на информации.

Зачленување

Членската карта важи само со личен документ. Книги се позајмуваат лично само со членска карта. За изгубена членска карта се известува Библиотеката. Книгите се позајмуваат за рок од 10 дена. Овој рок се продолжува само еднаш. За загубена книга корисникот е должен да врати иста таква или да плати соодветен надомест.

Броевите зборуваат за нас

 

Годишна чланарина и зачленување .

Дигитална библиотека