Национална установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола

 

 

Настани

 

Црвени, жолти, зелени, сини, во различни бои се чувствата мои

Црвени, жолти, зелени, сини, во различни бои се чувствата мои

Под мотото “Црвени, жолти, зелени, сини, во различни бои се чувствата мои" Центарот за поддршка и помош на деца и лица со попреченост “Сложувалка Срце” во соработка со НУУБ ,,Климент Охридски" ја реализира петтата работилница од проектот ,,Книгата – прозорец кон...

Доделени наградите за ,,Роднокраен автор за 2023 година“

Доделени наградите за ,,Роднокраен автор за 2023 година“

Денес, директорот на НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола, м-р Бојан Стефановски им ги додели наградите за „Роднокраен автор за 2023 година“, на добитниците во четири категории: Наградата за „Животно дело на Роднокраен автор за 2023“ ја доби писателот Добре...

Изложба на факсимили од роднокрајни писатели – членови на ДПМ

Изложба на факсимили од роднокрајни писатели – членови на ДПМ

Во изложбениот салон на НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола поставена е „Изложба на факсимили од роднокрајни писатели – членови на Друштвото на писателите на Македонија“ подготвена од графичката струка од СОУ „Таки Даскало“ – Битола. Изложбата на овие вредни...

Информации:

 

Начини на пребарување на книги

  • Пребарување книги на WEB страната на Библиотеката преку COBISS+ платформата;
  • Користење на online сервисот Мојот COBISS (Мојата библиотека);
  • Пребарување и резервација на книги преку мобилната апликација mCOBISS, достапна за Android и IOS оперативните системи

 

Историја на библиотеката

Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Битола е составена од два функционално поврзани објекти кои претставуват една целина.

Услуги кои ги нудиме

  • Годишна членска карта
  • Општи информации за Библиотеката, условите за користење, фондовите и услугите;
  • Упатување при користењето на каталозите (каталози со картончиња и автоматизиран каталог OPAC);
  • Упатување при користење на секундарни извори на информации (индекси, библиографии и сл.);
  • Библиографски пребарувања за определени теми од различни области преку печатени и електронски извори на информации.

Зачленување

Членската карта важи само со личен документ. Книги се позајмуваат лично само со членска карта. За изгубена членска карта се известува Библиотеката. Книгите се позајмуваат за рок од 10 дена. Овој рок се продолжува само еднаш. За загубена книга корисникот е должен да врати иста таква или да плати соодветен надомест.

Броевите зборуваат за нас

 

Годишна чланарина и зачленување .

Дигитална библиотека