Национална установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола

 

 

Настани

 

Изложба на фотографии „Предизвик 12 Врвови“

Изложба на фотографии „Предизвик 12 Врвови“

Во холот на НУУБ „Св. Климент Охридски” - Битола, поставена е изложба на 30 фотографии на планинарот Бобан Китановски. Изложбата е поттикната од проектот „Предизвик 12 Врвови”, идеја на планинарското друштво Трансверзалец - Скопје. Овој проект се одржува веќе осум и...

Литературна вечер со Стефан Симиќ

Литературна вечер со Стефан Симиќ

Почитувани,Во саботата, на 18.05.2024 година, со почеток во 18 часот, во просториите на НУУБ „Св. Климент Охридски" - Битола, се одржа прекрасен литературен настан со гостување на познатиот поет и социолог Стефан Симиќ од Србија. Настанот привлече голем број љубители...

Вебинар за подобро родителство

Вебинар за подобро родителство

ВЕБИНАР: Образование за родители, или како да се биде родител од новото време На 15-ти мај 2024 година го одбележавме Меѓународниот ден на семејството. Одбележувањето на овој ден има за цел да ја подигне свеста на родителите и старателите за образованието и...

Информации:

 

Начини на пребарување на книги

  • Пребарување книги на WEB страната на Библиотеката преку COBISS+ платформата;
  • Користење на online сервисот Мојот COBISS (Мојата библиотека);
  • Пребарување и резервација на книги преку мобилната апликација mCOBISS, достапна за Android и IOS оперативните системи

 

Историја на библиотеката

Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Битола е составена од два функционално поврзани објекти кои претставуват една целина.

Услуги кои ги нудиме

  • Годишна членска карта
  • Општи информации за Библиотеката, условите за користење, фондовите и услугите;
  • Упатување при користењето на каталозите (каталози со картончиња и автоматизиран каталог OPAC);
  • Упатување при користење на секундарни извори на информации (индекси, библиографии и сл.);
  • Библиографски пребарувања за определени теми од различни области преку печатени и електронски извори на информации.

Зачленување

Членската карта важи само со личен документ. Книги се позајмуваат лично само со членска карта. За изгубена членска карта се известува Библиотеката. Книгите се позајмуваат за рок од 10 дена. Овој рок се продолжува само еднаш. За загубена книга корисникот е должен да врати иста таква или да плати соодветен надомест.

Броевите зборуваат за нас

 

Годишна чланарина и зачленување .

Дигитална библиотека