Национална установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола

 

 

Настани

 

Промоција на автобиографската книга „Пресек” на Маја Трајковиќ

Промоција на автобиографската книга „Пресек” на Маја Трајковиќ

Светскиот ден на книгата НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола го започна со низа активности, посветувајќи десет дена. Овие активности ги започнуваме со промоцијата на автобиографската книга „Пресек” на авторката Маја Трајковиќ. Маја Трајковиќ е професор по француски и...

Свртување кон себе и концентрирање во сегашниот момент

Свртување кон себе и концентрирање во сегашниот момент

НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола, заедно со Здружението на дијабетичари - Битола организира работилница која ја водеа психолозите Билјана Толевска Наумовска и Орхидеја Робевска од Здружението „Сега и овде". На присутните гости психолозите им покажаа неколку вежби...

Студентите од БАС во посета на библиотеката

Студентите од БАС во посета на библиотеката

На ден 12.04.2024 како дел од теренската студентска пракса во посета на НУУБ „Св. Климент Охридски “ - Битола, ни беа дојдени студентите од прва година при Бизнис академија Смилевски - БАС Битола под водство на студентскиот координатор Николовски Божидар. На оваа...

Информации:

 

Начини на пребарување на книги

  • Пребарување книги на WEB страната на Библиотеката преку COBISS+ платформата;
  • Користење на online сервисот Мојот COBISS (Мојата библиотека);
  • Пребарување и резервација на книги преку мобилната апликација mCOBISS, достапна за Android и IOS оперативните системи

 

Историја на библиотеката

Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Битола е составена од два функционално поврзани објекти кои претставуват една целина.

Услуги кои ги нудиме

  • Годишна членска карта
  • Општи информации за Библиотеката, условите за користење, фондовите и услугите;
  • Упатување при користењето на каталозите (каталози со картончиња и автоматизиран каталог OPAC);
  • Упатување при користење на секундарни извори на информации (индекси, библиографии и сл.);
  • Библиографски пребарувања за определени теми од различни области преку печатени и електронски извори на информации.

Зачленување

Членската карта важи само со личен документ. Книги се позајмуваат лично само со членска карта. За изгубена членска карта се известува Библиотеката. Книгите се позајмуваат за рок од 10 дена. Овој рок се продолжува само еднаш. За загубена книга корисникот е должен да врати иста таква или да плати соодветен надомест.

Броевите зборуваат за нас

 

Годишна чланарина и зачленување .

Дигитална библиотека