Национална установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола

 

 

Настани

 

Од книга до претстава – Да ги оживееме бајките – 3

Од книга до претстава – Да ги оживееме бајките – 3

Пред преполната сала на НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола, сите заедно уживавме во прекрасниот перформанс на учениците од II б одделение и неколку ученици од VIII одделение од ООУ „Св. Кирил и Методиј“ - Битола, кои ја одиграа прекрасната приказна „Девојчето и 12...

Полска на полици во дневна соба – препораки за читање

Полска на полици во дневна соба – препораки за читање

„Понекогаш читам книга од Кина и препознавам нешто многу лично што ме трога. Тоа е чудо за мене. Има нешто во нашето колективно несвесно што создава литература“ – Олга Токарчук Почитувани читатели, НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола Ви ги препорачува новите наслови...

Од книга до претстава – Да ги оживееме бајките – 2

Од книга до претстава – Да ги оживееме бајките – 2

Овој пат светот на бајките не однесе во една царство каде што си живееше едно прекрасно девојче по име Снежана и една многу лоша и завидлива кралица. Прекрасна бајка со која растат генерации и генерации, а пренесува моќна порака: „ Доброто секогаш победува и покрај...

Информации:

 

Начини на пребарување на книги

  • Пребарување книги на WEB страната на Библиотеката преку COBISS+ платформата;
  • Користење на online сервисот Мојот COBISS (Мојата библиотека);
  • Пребарување и резервација на книги преку мобилната апликација mCOBISS, достапна за Android и IOS оперативните системи

 

Историја на библиотеката

Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Битола е составена од два функционално поврзани објекти кои претставуват една целина.

Услуги кои ги нудиме

  • Годишна членска карта
  • Општи информации за Библиотеката, условите за користење, фондовите и услугите;
  • Упатување при користењето на каталозите (каталози со картончиња и автоматизиран каталог OPAC);
  • Упатување при користење на секундарни извори на информации (индекси, библиографии и сл.);
  • Библиографски пребарувања за определени теми од различни области преку печатени и електронски извори на информации.

Зачленување

Членската карта важи само со личен документ. Книги се позајмуваат лично само со членска карта. За изгубена членска карта се известува Библиотеката. Книгите се позајмуваат за рок од 10 дена. Овој рок се продолжува само еднаш. За загубена книга корисникот е должен да врати иста таква или да плати соодветен надомест.

Броевите зборуваат за нас

 

Годишна чланарина и зачленување .

Дигитална библиотека