Национална установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола

 

 

Настани

 

Библиотеката дел од кампањата „16 дена активизам за спречување на насилство врз жените и девојчињата“

Библиотеката дел од кампањата „16 дена активизам за спречување на насилство врз жените и девојчињата“

Националната установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола со литературен и ликовен конкурс насловен „Рацете во портокалово срце“ учестува со настан кој е во рамки на кампањата „16 дена активизам за спречување на насилството врз жените и...

Тематска изложба по повод Меѓународниот ден против насилството врз жените и девојчињата

Тематска изложба по повод Меѓународниот ден против насилството врз жените и девојчињата

Националната установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола исто така со тематска изложба насловена „Рацете во портокалово срце“ со книги и цртежи е дел од кампањата „16 дена активизам за спречување на насилството врз жените и девојчињата“ која...

Активности со учениците од ООУ „Св. Кирил и Методиј“ – Битола

Активности со учениците од ООУ „Св. Кирил и Методиј“ – Битола

Нашата библиотека цела оваа недела ја посветети на децата и реализира низа активности, во кој акцент се стави на другарувањето со книгата и правото на децата за пристап на информации и подобро образование. На 23.11.2023 нашата библиотека ја посетија учениците од второ...

Информации:

 

Начини на пребарување на книги

  • Пребарување книги на WEB страната на Библиотеката преку COBISS+ платформата;
  • Користење на online сервисот Мојот COBISS (Мојата библиотека);
  • Пребарување и резервација на книги преку мобилната апликација mCOBISS, достапна за Android и IOS оперативните системи

 

Историја на библиотеката

Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Битола е составена од два функционално поврзани објекти кои претставуват една целина.

Услуги кои ги нудиме

  • Годишна членска карта
  • Општи информации за Библиотеката, условите за користење, фондовите и услугите;
  • Упатување при користењето на каталозите (каталози со картончиња и автоматизиран каталог OPAC);
  • Упатување при користење на секундарни извори на информации (индекси, библиографии и сл.);
  • Библиографски пребарувања за определени теми од различни области преку печатени и електронски извори на информации.

Зачленување

Членската карта важи само со личен документ. Книги се позајмуваат лично само со членска карта. За изгубена членска карта се известува Библиотеката. Книгите се позајмуваат за рок од 10 дена. Овој рок се продолжува само еднаш. За загубена книга корисникот е должен да врати иста таква или да плати соодветен надомест.

Броевите зборуваат за нас

 

Годишна чланарина и зачленување .

Дигитална библиотека