Национална установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола

 

 

Настани

 

Меморандум за соработка со ДСУРО „Св. Наум Охридски“ – Скопје

Меморандум за соработка со ДСУРО „Св. Наум Охридски“ – Скопје

Директорот на НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола м-р Бојан Стефановски потпиша меморандум за соработката со претставници од Државното средно училиште за рехабилитација и образование „Св. Наум Охридски“ - Скопје кои имаат дисперзирани паралелки во нашиот град....

In meroriam – Никола Кочовски (1.12.1933 – 11.3.2023)

In meroriam – Никола Кочовски (1.12.1933 – 11.3.2023)

Никола Кочовски е роден на 1 декември 1933 година, починува 11 март 2023 во Битола. Писателот Кочовски завршува Филозофски факултет во Скопје. Долги години работи како професор. Член е на ДПМ од 1973 година. Во своето плодно творештво попознати дела се: Малата Билја...

Информации:

 

Начини на пребарување на книги

  • Пребарување книги на WEB страната на Библиотеката преку COBISS+ платформата;
  • Користење на online сервисот Мојот COBISS (Мојата библиотека);
  • Пребарување и резервација на книги преку мобилната апликација mCOBISS, достапна за Android и IOS оперативните системи

 

Историја на библиотеката

Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Битола е составена од два функционално поврзани објекти кои претставуват една целина.

Услуги кои ги нудиме

  • Годишна членска карта
  • Општи информации за Библиотеката, условите за користење, фондовите и услугите;
  • Упатување при користењето на каталозите (каталози со картончиња и автоматизиран каталог OPAC);
  • Упатување при користење на секундарни извори на информации (индекси, библиографии и сл.);
  • Библиографски пребарувања за определени теми од различни области преку печатени и електронски извори на информации.

Зачленување

Членската карта важи само со личен документ. Книги се позајмуваат лично само со членска карта. За изгубена членска карта се известува Библиотеката. Книгите се позајмуваат за рок од 10 дена. Овој рок се продолжува само еднаш. За загубена книга корисникот е должен да врати иста таква или да плати соодветен надомест.

Броевите зборуваат за нас

 

Годишна чланарина и зачленување .

Дигитална библиотека