Национална установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола

 

 

Настани

 

78 години НУУБ „Св.Климент Охридски“ – Битола

78 години НУУБ „Св.Климент Охридски“ – Битола

Оваа година нашата библиотека слави 78 години од нејзиното основање. По тој повод започнуваме со низа активности. Со торта и подароци, роденденот на библиотеката го прославивме заедно со децата, родителите и професорките од Државното средно училиште за рехабилитација...

21 март – Светски ден на поезијата

21 март – Светски ден на поезијата

Во НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола се одржа првата работилница од проектот „Биди Свој! - Креативни работилници за сите возрасти“, насловена -Читање заради задоволство. Работилница се одржа точно на 21 март, датум на кој се празнуваат денот на поезијата, денот на...

Состанок со претставници од ООУ „Коле Канински“ – Битола

Состанок со претставници од ООУ „Коле Канински“ – Битола

На ден 16.03.2023 година библиотекарите м-р Фатма Бајрам Аземовска и м-р Гордана Ѓоргиевска-Неделковски остварија работен состанок со заменик директорот Ивана Велјановска и Марија Наумовска претседател на Советот на родители при ООУ„Коле Канински“ - Битола. На...

Информации:

 

Начини на пребарување на книги

  • Пребарување книги на WEB страната на Библиотеката преку COBISS+ платформата;
  • Користење на online сервисот Мојот COBISS (Мојата библиотека);
  • Пребарување и резервација на книги преку мобилната апликација mCOBISS, достапна за Android и IOS оперативните системи

 

Историја на библиотеката

Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Битола е составена од два функционално поврзани објекти кои претставуват една целина.

Услуги кои ги нудиме

  • Годишна членска карта
  • Општи информации за Библиотеката, условите за користење, фондовите и услугите;
  • Упатување при користењето на каталозите (каталози со картончиња и автоматизиран каталог OPAC);
  • Упатување при користење на секундарни извори на информации (индекси, библиографии и сл.);
  • Библиографски пребарувања за определени теми од различни области преку печатени и електронски извори на информации.

Зачленување

Членската карта важи само со личен документ. Книги се позајмуваат лично само со членска карта. За изгубена членска карта се известува Библиотеката. Книгите се позајмуваат за рок од 10 дена. Овој рок се продолжува само еднаш. За загубена книга корисникот е должен да врати иста таква или да плати соодветен надомест.

Броевите зборуваат за нас

 

Годишна чланарина и зачленување .

Дигитална библиотека