Национална установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола

 

 

Настани

 

Посета и работна средба во Градската библиотека и читаоница Херцег Нови

Посета и работна средба во Градската библиотека и читаоница Херцег Нови

Како продолжување на воспоставената соработка на НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола и Градската библиотека и читаоница Херцег Нови, програмскиот раководител м-р Јелена Петровска оствари работна средба со директорката на Библиотеката Јасна Маслан. Беа пренесени...

Младите поети пишуваат за планетата Земја

Младите поети пишуваат за планетата Земја

Почитувани ученици, наставници, родители и љубители на пишаниот збор, Ви благодариме за покажаниот интерес за учество на поетскиот конкурс „Младите поети пишуваат за планетата Земја“, кој беше објавен по повод 22 април – Светскиот ден на планетата Земја и 23 април –...

Стручна литература од професорот Марјан Ѓуровски

Стручна литература од професорот Марјан Ѓуровски

На ден 03.06.2022, директорот на НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола м-р Бојан Стефановски оствари средба со универзитетскиот професор Марјан Ѓуровски од Филозовскиот факултет од Скопје. На оваа средба почитуваниот професор подари негова стручна литература од областа...

Информации:

 

Начини на пребарување на книги

  • Пребарување книги на WEB страната на Библиотеката преку COBISS+ платформата;
  • Користење на online сервисот Мојот COBISS (Мојата библиотека);
  • Пребарување и резервација на книги преку мобилната апликација mCOBISS, достапна за Android и IOS оперативните системи

 

Историја на библиотеката

Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Битола е составена од два функционално поврзани објекти кои претставуват една целина.

Услуги кои ги нудиме

  • Годишна членска карта
  • Општи информации за Библиотеката, условите за користење, фондовите и услугите;
  • Упатување при користењето на каталозите (каталози со картончиња и автоматизиран каталог OPAC);
  • Упатување при користење на секундарни извори на информации (индекси, библиографии и сл.);
  • Библиографски пребарувања за определени теми од различни области преку печатени и електронски извори на информации.

Зачленување

Членската карта важи само со личен документ. Книги се позајмуваат лично само со членска карта. За изгубена членска карта се известува Библиотеката. Книгите се позајмуваат за рок од 10 дена. Овој рок се продолжува само еднаш. За загубена книга корисникот е должен да врати иста таква или да плати соодветен надомест.

Броевите зборуваат за нас

 

Годишна чланарина и зачленување .

Дигитална библиотека