Национална установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола

 

 

Настани

 

Промоција на книгата „Детски песни“ од Ирена Цветкова

Промоција на книгата „Детски песни“ од Ирена Цветкова

Во НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола беше промовирана првата книга поезија на авторката Ирена Цветкова, поезија наменета за деца. За книгата „Детски песни за учење лесни“ зборуваше м-р Гордана Ѓоргиевска-Неделковски, библиотекар од НУУБ„Св. Климент Охридски“ -...

Доделени награди по повод 78 години на библиотеката

Доделени награди по повод 78 години на библиотеката

Оваа година славиме 78 години. 78 години нашата библиотека е во служба на народот, постојано подобрувајќи ги условите за работа се за потребите на нашите верни читатели. Бидејќи вие, наши драги читатели во изминатава година бевте наши верни читатели, и во секоја од...

78 години НУУБ „Св.Климент Охридски“ – Битола

78 години НУУБ „Св.Климент Охридски“ – Битола

Оваа година нашата библиотека слави 78 години од нејзиното основање. По тој повод започнуваме со низа активности. Со торта и подароци, роденденот на библиотеката го прославивме заедно со децата, родителите и професорките од Државното средно училиште за рехабилитација...

Информации:

 

Начини на пребарување на книги

  • Пребарување книги на WEB страната на Библиотеката преку COBISS+ платформата;
  • Користење на online сервисот Мојот COBISS (Мојата библиотека);
  • Пребарување и резервација на книги преку мобилната апликација mCOBISS, достапна за Android и IOS оперативните системи

 

Историја на библиотеката

Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Битола е составена од два функционално поврзани објекти кои претставуват една целина.

Услуги кои ги нудиме

  • Годишна членска карта
  • Општи информации за Библиотеката, условите за користење, фондовите и услугите;
  • Упатување при користењето на каталозите (каталози со картончиња и автоматизиран каталог OPAC);
  • Упатување при користење на секундарни извори на информации (индекси, библиографии и сл.);
  • Библиографски пребарувања за определени теми од различни области преку печатени и електронски извори на информации.

Зачленување

Членската карта важи само со личен документ. Книги се позајмуваат лично само со членска карта. За изгубена членска карта се известува Библиотеката. Книгите се позајмуваат за рок од 10 дена. Овој рок се продолжува само еднаш. За загубена книга корисникот е должен да врати иста таква или да плати соодветен надомест.

Броевите зборуваат за нас

 

Годишна чланарина и зачленување .

Дигитална библиотека