Национална установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола

 

 

Настани

 

Состанок со македонското здружение „Пелистер“ од Трелеборг

Состанок со македонското здружение „Пелистер“ од Трелеборг

Директорот на НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола, м-р Бојан Стефановски оствари средба со претседателот на македонското друштво „Пелистер“ Мариан Бошевски и Александар Дамев - член на управниот одбор од Трелеборг, Шведска.На средбата се разговараше за заеднички...

Како до подобри услови за работа на библиотеките

Како до подобри услови за работа на библиотеките

Библиотекарското здружение на Македонија оваа година ќе го реализира проектот што е финансиран од Министерството за култура на РСМ, а носи наслов „Како до подобри услови за работа на библиотеките и до подобра норматива за вршење на библиотечната дејност“. На средбата...

Школа за атопија

Школа за атопија

Вчера (26.07.2023 година) во просториите на Библиотеката во рамки на Школата за атопија се одржа предавање од страна на нашите почитувани докторки Анета Тасевска - спец. дерматовенеролог, д-р Маргарита Камбовска, спец.педијатар и Александра Николовска, нутриционист,...

Информации:

 

Начини на пребарување на книги

  • Пребарување книги на WEB страната на Библиотеката преку COBISS+ платформата;
  • Користење на online сервисот Мојот COBISS (Мојата библиотека);
  • Пребарување и резервација на книги преку мобилната апликација mCOBISS, достапна за Android и IOS оперативните системи

 

Историја на библиотеката

Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Битола е составена од два функционално поврзани објекти кои претставуват една целина.

Услуги кои ги нудиме

  • Годишна членска карта
  • Општи информации за Библиотеката, условите за користење, фондовите и услугите;
  • Упатување при користењето на каталозите (каталози со картончиња и автоматизиран каталог OPAC);
  • Упатување при користење на секундарни извори на информации (индекси, библиографии и сл.);
  • Библиографски пребарувања за определени теми од различни области преку печатени и електронски извори на информации.

Зачленување

Членската карта важи само со личен документ. Книги се позајмуваат лично само со членска карта. За изгубена членска карта се известува Библиотеката. Книгите се позајмуваат за рок од 10 дена. Овој рок се продолжува само еднаш. За загубена книга корисникот е должен да врати иста таква или да плати соодветен надомест.

Броевите зборуваат за нас

 

Годишна чланарина и зачленување .

Дигитална библиотека