Национална установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола

 

 

Настани

 

Читање на сказни од Браќата Грим на германски и македонски јазик

Читање на сказни од Браќата Грим на германски и македонски јазик

На ден 31.05.2023 година учениците од германската секција при ОУ „Даме Груев“ - Битола со наставничката Данијела Босилковска учествуваа на настанот насловен „Литературно читање на сказни од Браќата Грим на германски и македонски јазик“. Учениците презентираа за...

Реални приказни од едни животни борци

Реални приказни од едни животни борци

На 31 мај во книжарницата Book’s House се одржа четвртата работилница од проектот „Биди свој! Креативни програми за сите возрасти“ на тема „Фиктивни - реални приказни“. Овој проект е поддржан од Министерството за култура на Република Северна Македонија. Работилницата...

Кафе и книга од наши локални писатели

Кафе и книга од наши локални писатели

„Кога луѓето се радосни, секогаш се добри; кога луѓето се добри, не се секогаш радосни.“ извадок од книгата „Сенката на добриот човек“ - кратки поучни приказни од Златко Жоглев. Уште како студент уживав во неговите предавања, затоа што секој негов збор беше преточен...

Информации:

 

Начини на пребарување на книги

  • Пребарување книги на WEB страната на Библиотеката преку COBISS+ платформата;
  • Користење на online сервисот Мојот COBISS (Мојата библиотека);
  • Пребарување и резервација на книги преку мобилната апликација mCOBISS, достапна за Android и IOS оперативните системи

 

Историја на библиотеката

Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Битола е составена од два функционално поврзани објекти кои претставуват една целина.

Услуги кои ги нудиме

  • Годишна членска карта
  • Општи информации за Библиотеката, условите за користење, фондовите и услугите;
  • Упатување при користењето на каталозите (каталози со картончиња и автоматизиран каталог OPAC);
  • Упатување при користење на секундарни извори на информации (индекси, библиографии и сл.);
  • Библиографски пребарувања за определени теми од различни области преку печатени и електронски извори на информации.

Зачленување

Членската карта важи само со личен документ. Книги се позајмуваат лично само со членска карта. За изгубена членска карта се известува Библиотеката. Книгите се позајмуваат за рок од 10 дена. Овој рок се продолжува само еднаш. За загубена книга корисникот е должен да врати иста таква или да плати соодветен надомест.

Броевите зборуваат за нас

 

Годишна чланарина и зачленување .

Дигитална библиотека