Национална установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола

 

 

Настани

 

Втора работилница за слем поезија

Втора работилница за слем поезија

На ден 20.09.2023 година се одржа втората работилница за промоција на слем поезијата меѓу младите. Учесниците имаа можност да се претстават со свои творби и на креативен начин да ја пренесат својата порака. Авторските творби ќе бидат дел од слем натпревар каде што ќе...

Бесплатни превентивни прегледи во Библиотека

Бесплатни превентивни прегледи во Библиотека

На ден 15.9.2023 во Библиотеката се прегледаа над 30-тина корисници и беа дел од бесплатните превентивни прегледи. Корисниците освен што направија прегледи разговараа со докторката за своите здравствени проблеми и терапија, им беше измерен шеќер, притисок и ЕКГ на...

Работилница за Слем поезија

Работилница за Слем поезија

На работилницата што се одржа во рамките на НУ Универзитетска Библиотека Св. Климент Охридски – Битола, зедоа учество млади и креативни творци од СОЕУ „Јане Сандански “ - Битола, под менторство на проф. по македонски јазик и книжевсност Лидија Атанасасовска, која...

Информации:

 

Начини на пребарување на книги

  • Пребарување книги на WEB страната на Библиотеката преку COBISS+ платформата;
  • Користење на online сервисот Мојот COBISS (Мојата библиотека);
  • Пребарување и резервација на книги преку мобилната апликација mCOBISS, достапна за Android и IOS оперативните системи

 

Историја на библиотеката

Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Битола е составена од два функционално поврзани објекти кои претставуват една целина.

Услуги кои ги нудиме

  • Годишна членска карта
  • Општи информации за Библиотеката, условите за користење, фондовите и услугите;
  • Упатување при користењето на каталозите (каталози со картончиња и автоматизиран каталог OPAC);
  • Упатување при користење на секундарни извори на информации (индекси, библиографии и сл.);
  • Библиографски пребарувања за определени теми од различни области преку печатени и електронски извори на информации.

Зачленување

Членската карта важи само со личен документ. Книги се позајмуваат лично само со членска карта. За изгубена членска карта се известува Библиотеката. Книгите се позајмуваат за рок од 10 дена. Овој рок се продолжува само еднаш. За загубена книга корисникот е должен да врати иста таква или да плати соодветен надомест.

Броевите зборуваат за нас

 

Годишна чланарина и зачленување .

Дигитална библиотека