Филмска вечер во Битола

Филмска вечер во Битола

На 25 април 2013  во салата за промоции на НУУБ „Свети Климент Охридски“ во Битола се одржа филмска вечер  организирана од Австриската библиотека, НУУБ  „Св. Климент Охридски“ и Австриска Амбасада Скопје. Филмот „Call me a Jew“ (Наречи ме Евреин) на...
„Зигмунд Фројд или како соништата стануваат реалност“

„Зигмунд Фројд или како соништата стануваат реалност“

Во оргaнизација на Амбасада на Република Австрија во Македонија, почесениот Австриски Конзулат во Битола, Австриската библиотека, во НУУБ „Св Климент Охридски“ – Битола беше одржано предавање на тема „Зигмунд Фројд или како соништата стануваат реалност“ на...
Донација на книги од Pro Helvetia од Швајцарија

Донација на книги од Pro Helvetia од Швајцарија

На 24 септември 2014 година во 12 часот во НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола во присуство на амбасадорот на Швајцарија во Р. Македонија, Стефано Лазарото, амбасадорот на Р. Австрија д-р Томас Михаел Баер, почесниот конзул на Р. Австрија и раководител на...
Сите заедно читаме

Сите заедно читаме

НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола во рамките на БИТФЕСТ 2015 започна со спроведување на проектот „ЧИТАМЕ СИТЕ ЗАЕДНО“. Следејќи ги светските трендови и текови на развој на библиотеките, со овој проект се нудат современи алтернативни форми на промоција и...
Литературно читање на почесниот конзул со дечиња

Литературно читање на почесниот конзул со дечиња

Во детскиот блок на НУУБ „Св. Климент Охридски“ се одржа втората работилница во рамките на проектот „Со читање книга до најдобра порака и личност“ во рамките на БИТФЕСТ 2015. Честа да им чита на децата ја  имаше Д-р Валентина Илиева почесен конзул на Република...
„Австрија чита, место за средба- библиотека“

„Австрија чита, место за средба- библиотека“

Најголемиот австриски фестивал на литературата го слави својот 10 годишен јубилеј! Под мотото „Австрија чита, место за средба- библиотека“ активност организира и Австриската библиотека во Битола, имено на 21.10. со почеток во 19.00 часот Почесниот конзул на Република...