Национална установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола

 

 

Настани

 

Изложба по повод 24 мај – Денот на македонските и сесловенските просветители „Св.Кирил и Методиј“

Изложба по повод 24 мај – Денот на македонските и сесловенските просветители „Св.Кирил и Методиј“

Во холот на НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола по повод 24 Мај - Денот на македонските и сесловенските просветители и учители Кирил и Методиј, поставена е тематска изложба на книги. Големите македонски и сесловенски просветители Светите браќа Кирил и Методиј се...

„Читај ми“ со учениците од 4 одделение од ОУ„Стив Наумов“- Битола

„Читај ми“ со учениците од 4 одделение од ОУ„Стив Наумов“- Битола

Денес 23.5.2022 год. продолжи нашиот проект „Читај ми!“, со учениците од 4 одделение од ОУ„Стив Наумов“ - Битола, заедно со нивната наставничка Гордана Трифуновска. Најпрво учениците ни прочитаа песни од збирката „Сон на тркала“ од писателот Стојан Тарапуза, потоа...

Изложба на тема „Биди и ти стрип мајстор“

Изложба на тема „Биди и ти стрип мајстор“

На 20.05.2022 година во холот на библиотека е поставена изложба со стрипови коишто ги изработија учениците од I,II и III година од насоката Графички дизајнери-уредници при СОУ„Таки Даскало“ - Битола на првата вечер од проектот „Вечери на креативноста“ - вечер на...

Информации:

 

Начини на пребарување на книги

  • Пребарување книги на WEB страната на Библиотеката преку COBISS+ платформата;
  • Користење на online сервисот Мојот COBISS (Мојата библиотека);
  • Пребарување и резервација на книги преку мобилната апликација mCOBISS, достапна за Android и IOS оперативните системи

 

Историја на библиотеката

Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Битола е составена од два функционално поврзани објекти кои претставуват една целина.

Услуги кои ги нудиме

  • Годишна членска карта
  • Општи информации за Библиотеката, условите за користење, фондовите и услугите;
  • Упатување при користењето на каталозите (каталози со картончиња и автоматизиран каталог OPAC);
  • Упатување при користење на секундарни извори на информации (индекси, библиографии и сл.);
  • Библиографски пребарувања за определени теми од различни области преку печатени и електронски извори на информации.

Зачленување

Членската карта важи само со личен документ. Книги се позајмуваат лично само со членска карта. За изгубена членска карта се известува Библиотеката. Книгите се позајмуваат за рок од 10 дена. Овој рок се продолжува само еднаш. За загубена книга корисникот е должен да врати иста таква или да плати соодветен надомест.

Броевите зборуваат за нас

 

Годишна чланарина и зачленување .

Дигитална библиотека