Национална установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола

 

 

Настани

 

Донацијата на книги од Швајцарската амбасада

Донацијата на книги од Швајцарската амбасада

Полиците на Библиотеката се збогатија со нови наслови благодарение на донацијата од Швајцарската амбасада. Книгите се на повеќе јазици, на различни теми. Во најскоро време, донираните книги, публикации, извештаи ќе бидат достапни на читателите. Донирањето книги може...

Предавање за гликемија од проф. д-р Милчо Богоев

Предавање за гликемија од проф. д-р Милчо Богоев

Во НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола се одржа предавање на тема „Современата терапија за дијабетесот и начини на регулирање на гликемиите" од страна на првиот ендокринолог и дијабетолог во нашата држава проф. д-р Милчо Богоев. Тој пред присутните гости започна со...

Одбележан 23 септември – Меѓународниот ден на знаковениот јазик

Одбележан 23 септември – Меѓународниот ден на знаковениот јазик

Во НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола се одбележа 23 септември - Меѓународниот ден на знаковниот јазик со учениците со оштетен слух од ОУРЦ „Кочо Рацин" - Битола и ученици од трето одделение од редовната настава во ООУ „Даме Груев“ - Битола. Во оваа работилница...

Информации:

 

Начини на пребарување на книги

  • Пребарување книги на WEB страната на Библиотеката преку COBISS+ платформата;
  • Користење на online сервисот Мојот COBISS (Мојата библиотека);
  • Пребарување и резервација на книги преку мобилната апликација mCOBISS, достапна за Android и IOS оперативните системи

 

Историја на библиотеката

Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Битола е составена од два функционално поврзани објекти кои претставуват една целина.

Услуги кои ги нудиме

  • Годишна членска карта
  • Општи информации за Библиотеката, условите за користење, фондовите и услугите;
  • Упатување при користењето на каталозите (каталози со картончиња и автоматизиран каталог OPAC);
  • Упатување при користење на секундарни извори на информации (индекси, библиографии и сл.);
  • Библиографски пребарувања за определени теми од различни области преку печатени и електронски извори на информации.

Зачленување

Членската карта важи само со личен документ. Книги се позајмуваат лично само со членска карта. За изгубена членска карта се известува Библиотеката. Книгите се позајмуваат за рок од 10 дена. Овој рок се продолжува само еднаш. За загубена книга корисникот е должен да врати иста таква или да плати соодветен надомест.

Броевите зборуваат за нас

 

Годишна чланарина и зачленување .

Дигитална библиотека