Национална установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола

 

 

Настани

 

Читаме приказни за другарството

Читаме приказни за другарството

Денеска ги посетивме учениците од трето в од ООУ „Даме Груев“-Битола како дел од кампањата да се мотивираат учениците се повеќе да другаруваат со книгата и да читаат. Учениците има можност да другаруваат со книгите „Девојче и мече“ од Ване Костуранов и „Шарени...

Убави зборови

Убави зборови

„Убавите зборови малку чинат, а многу вредат“ Со оваа порака денес ни пристигнаа учениците од петто одделение од подрачното училиште „Тодор Ангелевски“-Горно Оризари. Тие со наставничките Мирјана Пупуноска и Лиле Котевска ни ги донесоа најубавите зборови и пораки што...

1 февруари- Светскиот ден на гласно читање

1 февруари- Светскиот ден на гласно читање

НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола го одбележа 1 февруари - Светскиот ден на гласно читање заедно со учениците од второ одделение од подрачното училиште „Тодор Ангелевски“ - Горно Оризари. Кампањата „Да читаме на глас“ се организира по повод Европската година на...

Информации:

 

Начини на пребарување на книги

  • Пребарување книги на WEB страната на Библиотеката преку COBISS+ платформата;
  • Користење на online сервисот Мојот COBISS (Мојата библиотека);
  • Пребарување и резервација на книги преку мобилната апликација mCOBISS, достапна за Android и IOS оперативните системи

 

Историја на библиотеката

Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Битола е составена од два функционално поврзани објекти кои претставуват една целина.

Услуги кои ги нудиме

  • Годишна членска карта
  • Општи информации за Библиотеката, условите за користење, фондовите и услугите;
  • Упатување при користењето на каталозите (каталози со картончиња и автоматизиран каталог OPAC);
  • Упатување при користење на секундарни извори на информации (индекси, библиографии и сл.);
  • Библиографски пребарувања за определени теми од различни области преку печатени и електронски извори на информации.

Зачленување

Членската карта важи само со личен документ. Книги се позајмуваат лично само со членска карта. За изгубена членска карта се известува Библиотеката. Книгите се позајмуваат за рок од 10 дена. Овој рок се продолжува само еднаш. За загубена книга корисникот е должен да врати иста таква или да плати соодветен надомест.

Броевите зборуваат за нас

 

Годишна чланарина и зачленување .

Дигитална библиотека