Национална установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола

 

 

Настани

 

Креативни забавни работилници „Јас сум ликовен уметник“

Креативни забавни работилници „Јас сум ликовен уметник“

Како дел од проектот „Креативни забавни работилници за поттикнување на читањето на деца со попреченост“ во НУУБ „Св. Климент Охридски “- Битола, се реализира работилница „Јас сум ликовен уметник“, каде учениците од Државното средно училиште за рехабилитација и...

Кафе и книги со наши локални писатели

Кафе и книги со наши локални писатели

Во месец март, месецот на жената, месецот на пролетта, НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола на кафе и книга беше со Биљана Т. Димко. Таа е млад поет, раскажувач, новинар. Од најмали години нејзината љубов кон пишаниот збор ѝ го вградуваат силните жени на нејзиното...

Другаруваме со дечињата од ЈОУДГ „Бамби“ – Новаци

Другаруваме со дечињата од ЈОУДГ „Бамби“ – Новаци

Секогаш е убаво кога ходниците на нашата библиотека се исполнети со детската насмевка и детската љубопитност. Денес наши гости беа децата од големата група при ЈОУДГ „Бамби“ - Новаци кои заедно со директорката на градинката Марина Кузмановска, воспитувачката Биљана...

Информации:

 

Начини на пребарување на книги

  • Пребарување книги на WEB страната на Библиотеката преку COBISS+ платформата;
  • Користење на online сервисот Мојот COBISS (Мојата библиотека);
  • Пребарување и резервација на книги преку мобилната апликација mCOBISS, достапна за Android и IOS оперативните системи

 

Историја на библиотеката

Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Битола е составена од два функционално поврзани објекти кои претставуват една целина.

Услуги кои ги нудиме

  • Годишна членска карта
  • Општи информации за Библиотеката, условите за користење, фондовите и услугите;
  • Упатување при користењето на каталозите (каталози со картончиња и автоматизиран каталог OPAC);
  • Упатување при користење на секундарни извори на информации (индекси, библиографии и сл.);
  • Библиографски пребарувања за определени теми од различни области преку печатени и електронски извори на информации.

Зачленување

Членската карта важи само со личен документ. Книги се позајмуваат лично само со членска карта. За изгубена членска карта се известува Библиотеката. Книгите се позајмуваат за рок од 10 дена. Овој рок се продолжува само еднаш. За загубена книга корисникот е должен да врати иста таква или да плати соодветен надомест.

Броевите зборуваат за нас

 

Годишна чланарина и зачленување .

Дигитална библиотека