Национална установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола

 

 

Настани

 

Активности во рамки на проектот – Sasas Jekhvar Jekh. Once upon a time

Активности во рамки на проектот – Sasas Jekhvar Jekh. Once upon a time

Здружението на одделенски наставници Учител на РСМ, претставувано од нејзиниот претседател,одделенски наставник Наташа Тодоровска имаше средба со Фатма Бајрам Аземовска докторант и м-р Јелена Петровска вработени во Библиотеката и дел од проектот „SASAS JEKHVAR JEKH –...

По повод литературниот и ликовен конкурс на тема „Буквите наши за мисли неискажани“

По повод литературниот и ликовен конкурс на тема „Буквите наши за мисли неискажани“

По повод литературниот и ликовен конкурс на тема „Буквите наши за мисли неискажани“ НУУБ „Св. Климент Охридски“- Битола се заблагодарува на сите ученици и ментори за учеството: Далмин Дурак Ана Марија Јовчевска Давит Jакимовски Христијан Домазетовски Горјан Упале...

Учениците од ПОУ„Коле Канински“- Буково и Поешево во Библиотека

Учениците од ПОУ„Коле Канински“- Буково и Поешево во Библиотека

На 28.11.2022 година во посета на нашата библиотека беа учениците од прво до петто одделение од ПОУ„Коле Канински“- Поешево со наставничките Мери Талевска-Стефановска и Магдалена Стоилковиќ и учениците од ПОУ„Коле Канински“- Буково со наставничките Санела Никодиноска,...

Информации:

 

Начини на пребарување на книги

  • Пребарување книги на WEB страната на Библиотеката преку COBISS+ платформата;
  • Користење на online сервисот Мојот COBISS (Мојата библиотека);
  • Пребарување и резервација на книги преку мобилната апликација mCOBISS, достапна за Android и IOS оперативните системи

 

Историја на библиотеката

Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Битола е составена од два функционално поврзани објекти кои претставуват една целина.

Услуги кои ги нудиме

  • Годишна членска карта
  • Општи информации за Библиотеката, условите за користење, фондовите и услугите;
  • Упатување при користењето на каталозите (каталози со картончиња и автоматизиран каталог OPAC);
  • Упатување при користење на секундарни извори на информации (индекси, библиографии и сл.);
  • Библиографски пребарувања за определени теми од различни области преку печатени и електронски извори на информации.

Зачленување

Членската карта важи само со личен документ. Книги се позајмуваат лично само со членска карта. За изгубена членска карта се известува Библиотеката. Книгите се позајмуваат за рок од 10 дена. Овој рок се продолжува само еднаш. За загубена книга корисникот е должен да врати иста таква или да плати соодветен надомест.

Броевите зборуваат за нас

 

Годишна чланарина и зачленување .

Дигитална библиотека