Национална установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола

 

 

Настани

 

Потпишан меморандум за соработка со Македонското друштво – Пелистер

Потпишан меморандум за соработка со Македонското друштво – Пелистер

Пред една година на заеднички состанок со директорот на битолската библиотека, м-р Бојан Стефановски, претседателот на македонското друштво „Пелистер“ Марјан Бошевски и Александар Дамев – член на управниот одбор од Трелеборг, Шведска, разговаравме за соработка со...

Потпишан меморандум со едукативниот центар Едусфера

Потпишан меморандум со едукативниот центар Едусфера

Со задоволство објавуваме дека денес потпишавме меморандум за соработка со Едукативниот Центар „Едусфера“. Нашиот заеднички напор ќе се фокусира на размена на знаења и искуства во образованието и културата, како и на организирање на различни активности во нашата...

Бушава азбука

Бушава азбука

И овој летен период, нашата библиотека продолжува со активности за заедно да ги поминеме летните горештини во читалните на библиотеката другарувајќи со книгите. Вчера наши гости беа децата од Едукативниот центар „SmartHead“ кои со наставничките Ирена Цветкова и Марина...

Информации:

 

Начини на пребарување на книги

  • Пребарување книги на WEB страната на Библиотеката преку COBISS+ платформата;
  • Користење на online сервисот Мојот COBISS (Мојата библиотека);
  • Пребарување и резервација на книги преку мобилната апликација mCOBISS, достапна за Android и IOS оперативните системи

 

Историја на библиотеката

Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Битола е составена од два функционално поврзани објекти кои претставуват една целина.

Услуги кои ги нудиме

  • Годишна членска карта
  • Општи информации за Библиотеката, условите за користење, фондовите и услугите;
  • Упатување при користењето на каталозите (каталози со картончиња и автоматизиран каталог OPAC);
  • Упатување при користење на секундарни извори на информации (индекси, библиографии и сл.);
  • Библиографски пребарувања за определени теми од различни области преку печатени и електронски извори на информации.

Зачленување

Членската карта важи само со личен документ. Книги се позајмуваат лично само со членска карта. За изгубена членска карта се известува Библиотеката. Книгите се позајмуваат за рок од 10 дена. Овој рок се продолжува само еднаш. За загубена книга корисникот е должен да врати иста таква или да плати соодветен надомест.

Броевите зборуваат за нас

 

Годишна чланарина и зачленување .

Дигитална библиотека