Национална установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола

 

 

Настани

 

Книгата како медиум

Книгата како медиум

Книгата е пишан медиум кој изобилува со информации. Секоја книга има предговор, поговор, може да е во делови или томови итн. Се за книгата и уште многу податоци за неа, научија учениците од VI одд. од ООУ „Св. Кирил и Методиј“ - Битола кои со својата наставничка по...

Во проектот „Читај ми“ се вклучија и учениците од III одделение

Во проектот „Читај ми“ се вклучија и учениците од III одделение

На 26.05.2022 година во нашата библиотека беа учениците од III одд. со нивниот наставник Даниел Митревски. Со децата заедно читавме од енциклопедијата за планетата Земја и направивме цртежи за истата.Нашиот проект „Читај ми“ има за цел да ги поттикне децата и...

Изложба по повод 24 мај – Денот на македонските и сесловенските просветители „Св.Кирил и Методиј“

Изложба по повод 24 мај – Денот на македонските и сесловенските просветители „Св.Кирил и Методиј“

Во холот на НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола по повод 24 Мај - Денот на македонските и сесловенските просветители и учители Кирил и Методиј, поставена е тематска изложба на книги. Големите македонски и сесловенски просветители Светите браќа Кирил и Методиј се...

Информации:

 

Начини на пребарување на книги

  • Пребарување книги на WEB страната на Библиотеката преку COBISS+ платформата;
  • Користење на online сервисот Мојот COBISS (Мојата библиотека);
  • Пребарување и резервација на книги преку мобилната апликација mCOBISS, достапна за Android и IOS оперативните системи

 

Историја на библиотеката

Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Битола е составена од два функционално поврзани објекти кои претставуват една целина.

Услуги кои ги нудиме

  • Годишна членска карта
  • Општи информации за Библиотеката, условите за користење, фондовите и услугите;
  • Упатување при користењето на каталозите (каталози со картончиња и автоматизиран каталог OPAC);
  • Упатување при користење на секундарни извори на информации (индекси, библиографии и сл.);
  • Библиографски пребарувања за определени теми од различни области преку печатени и електронски извори на информации.

Зачленување

Членската карта важи само со личен документ. Книги се позајмуваат лично само со членска карта. За изгубена членска карта се известува Библиотеката. Книгите се позајмуваат за рок од 10 дена. Овој рок се продолжува само еднаш. За загубена книга корисникот е должен да врати иста таква или да плати соодветен надомест.

Броевите зборуваат за нас

 

Годишна чланарина и зачленување .

Дигитална библиотека